Nieuw Anzegems speelplein staat in… Deinze

Het speelplein in Wontergem dat eigenlijk in Anzegem gezet moest worden. © MVW
Redactie KW

Door een fout van een projectleider is het speelplein dat moest komen op het stuk groen in de Steenovenstraat tussen de Kalkstraat en Ter Schabbe, in Wontergem bij Deinze geplaatst. “Het speelplein zal er zo snel mogelijk komen”, laat bouwfirma Hyboma alvast weten.

Normaal gezien moest op 23 augustus een klim- en klautercombinatie, een glijbaan, een schommel en een balspel op de groenzone in de Steenovenstraat staan. Op 29 augustus zouden de toestellen gekeurd worden door een bedrijf, zodat het in gebruik genomen kon worden. Maar het speelplein staat er tot op heden niet. Het werd door een miscommunicatie geplaatst op de nieuwe verkaveling van Hyboma: ‘Lucien Buysse’ in Wontergem bij Deinze.

De lege groenzone in de Steenovenstraat in Anzegem, hier moest op 29 augustus een speelplein in gebruik genomen worden.
De lege groenzone in de Steenovenstraat in Anzegem, hier moest op 29 augustus een speelplein in gebruik genomen worden.© XC

Op 3 juni kon oppositieraadslid Eddy Recour, (Eendracht) een petitie onderscheppen van de bewoners van de wijk. In de petitie vroegen ze naar het speelplein dat er moest komen. “Toen al was Hyboma in gebreke gebleken. De gemeenteraad deed de belofte dat er tegen eind augustus een plein zou staan”, zegt het oppositieraadslid. “We zijn na de gemeenteraad zelf gaan en het speelplein stond er inderdaad niet”, vertelt Jeremie Vaneeckhout, schepen van Ruimtelijke Ordening (Inzet).

https://www.youtube.com/watch?v=xhaZ3rZa02k

“We hebben toen contact opgenomen met Hyboma om na te gaan wat er fout is gelopen. Ze hebben ons verteld dat het speelplein geplaatst was in Deinze in plaats van in Anzegem. Ze hebben ons toen ook beloofd om het zo vlug mogelijk in orde te brengen”, vult Rik Colman, Schepen van Infrastructuur aan. “Volgens mij is dat een drogreden”, reageert Eddy Recour. “Vast staat dat het bijzonder vervelend is voor de omwonenden.”

Miscommunicatie

Wim Verhaeghe, gedelegeerd bestuurder van Hyboma, liet in een schriftelijke reactie aan de krant het volgende optekenen: “De projectleider verkavelingen was met onze onderaannemer tegelijkertijd in onderhandeling voor het leveren en plaatsen van de speeltuigen op de verkaveling in Anzegem, Steenovenstraat en onze verkaveling in Wontergem in de Tabakstraat. Door een miscommunicatie van de projectleider met de onderaannemer, is de bestelling van de speeltuigen voor de verkaveling in Anzegem op onze verkaveling in de Tabakstraat in Wontergem geleverd en geplaatst.” Hyboma liet nog weten dat de speeltuigen onmiddellijk besteld werden. De onderaannemer heeft hen beloofd dat de levering van de speeltuigen op 4 oktober zou zijn, waarna ze geplaatst kunnen worden.

“Het zal nog enkele maanden in beslag nemen voor het speelplein bij ons staat”

In Anzegem is het verplicht om een groenzone met speeltuigen aan te leggen bij elke nieuwe verkaveling. In de verkavelingsvergunning staan een aantal verplichtingen voor bouwmaatschappijen. Zo moet een verkaveling voldoende voetpaden en ledverlichting hebben. En dus ook een groenzone met speeltuigen. “Een nieuwe verkaveling, zoals de Steenovenstraat, trekken jonge gezinnen met kinderen aan. Ook die kinderen moeten ergens terechtkunnen. Maar kinderen die samen op een plein spelen, brengt ook de wijk samen. Wat dan weer resulteert in wijkfeestjes”, legt schepen Colman (CD&V-Eendracht) uit.

De gemeente wil dat het speelplein er staat tegen de oplevering. Dat is het moment waarop de openbare delen zoals straten, voetpaden, speelterreinen, groenzones en verlichting bezit worden van de gemeente. En ook onderhouden worden door de gemeente. “Natuurlijk zal dat niet van vandaag op morgen gebeuren. Zo’n speeltuigen heb je niet in voorraad. Het zal dus nog enkele maanden in beslag nemen“, vertelt schepen Colman. (Xander Cottens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier