Nog geen doorbraak in dossier Thermae Palace in Oostende

Mark Vanmoerkerke: "Ik denk dat we er wel uit raken." © HH
Hannes Hosten

Zowel burgemeester Johan Vande Lanotte als de Oostendse kandidaat Mark Vanmoerkerke zien nog geen doorbraak in het Thermendossier. “Maar er is wel beslist om nu met ons te praten”, zegt Mark Vanmoerkerke.

De Tijd schreef woensdag dat er ‘voorlopige exclusieve gesprekken’ zijn opgestart met de familie Vanmoerkerke, maar dat hun plannen nog grondig gewijzigd moeten om tot een akkoord te komen met de Eau-telcommissie, die de onderhandelingen voert namens het stadsbestuur en het Vlaams Gewest. De twee andere kandidaten zouden de financiering niet rond krijgen.

Te vroeg

Het Thermenhotel en de Koninklijke Gaanderijen zijn dringend aan renovatie toe, maar de onderhandelingen over een overname slepen al ruim een jaar aan. Tegen 1 november 2016 mochten kandidaten zich melden om het complex te renoveren en uit te baten. Voor de restauratie krijgen ze 10 miljoen euro van de Vlaamse overheid, die ook de opbrengst krijgt uit verkoop, erfpacht of andere constructie. De stad krijgt niks, maar is wel mede-eigenaar: de gebouwen zijn stadseigendom, de gronden behoren toe aan het Vlaams Gewest.

“Ze spreken nu met de ‘tweede’ kandidaat – met ons dus”

“De laatste onderhandelingen zijn bezig en er wordt geprobeerd om af te ronden, maar een grote doorbraak is er nog niet”, weerlegt burgemeester Johan Vande Lanotte. “Het is ook niet zo dat de andere kandidaten definitief weg zijn. De commissie doet zijn werk en ik kan niet goed inschatten hoe ver het op dit moment staat. Daarvoor sta ik er momenteel iets te ver af. Maar het is te vroeg om van een doorbraak te spreken.”

Optimistisch

“Doorbraak is een groot woord”, zegt ook Mark Vanmoerkerke, de huidige uitbater van het Thermae Palace Hotel en de gedoodverfde Oostendse overnemer. “Het is wel zo dat er beslist is om niet langer met de eerst geplaatste kandidaat te spreken, de groep Willemen, maar wel met de tussen aanhalingstekens tweede kandidaat, dat zijn wij dus. Wij zien nu wat de commissie vraagt en kijken of we er al dan niet aan kunnen voldoen. We zien of we eruit raken, maar ik denk van wel. Ik ben van nature een optimist.”

In De Tijd stond ook te lezen dat de kinderen van Mark Vanmoerkerke William en Olivia bereid zijn om ver te gaan in hun aanpassingen aan de plannen, maar dat enkel Mark zelf nog moeilijk doet. “Journalistieke vrijheid”, noemt Mark Vanmoerkerke dat. “Wij zitten allemaal op dezelfde golflengte. We proberen nu om de plannen nog beter uit te werken. Mijn kinderen en ik hebben een uitstekende relatie.”

Folder

Eind november liet de Oostendse zakenman een veelbesproken folder verspreiden over zijn plannen met de Thermen. “Het project, zoals het in de brochure staat, blijft ons doel. Met twee extra verdiepingen op het dak van het huidige hotel. Wij kregen onwaarschijnlijk veel reactie op die brochure. We ontvingen meer dan 1.000 mails en de beelden werden 6.400 keer geliked op Facebook. Het project leeft en ik ben ervan overtuigd dat de Oostendenaars het positief ontvangen.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier