Notariswoning in Ruddervoorde wordt parkresidentie

De beide eigenaars Marc Haelemeersch en Caroline Maene, met links de voorstelling van het project en rechts de bestaande woning. © GS
Redactie KW

De grote witte woning in de Sint_Elooistraat 78 in Ruddervoorde staat al geruime tijd leeg en wordt nu omgevormd en verbouwd tot een parkresidentie met één woning, drie appartementen en twaalf wooneenheden.

Het was volgens de eigenaars, Marc Haelemeersch en Caroline Maene, een heus werk om van deze site opnieuw een bewoonbaar complex te maken. Ze hebben de nodige afspraken gemaakt met de erfgoedraad om het uitzicht van de bestaande woning te behouden en in te passen in het nieuwe gebouw. “We weten dat er in het verleden reeds plannen zijn opgemaakt om deze woning te verbouwen, maar toen was het voorstel te ingrijpend om de bestaande structuur van de notariswoning te veranderen, waardoor er geen goedkeuring werd verkregen”, weet Marc Haelemeersch te vertellen. “Wij hebben het echter bij de aankoop van deze site anders aangepakt en een sterk dossier ingediend, waarbij de bestaande woning volledig zichtbaar zal blijven en de gevelrenovatie uitgevoerd zal worden.”

Geschiedenis

De voormalige notariswoning Vercruysse, genoemd naar de bewoner van de woning tot in de tweede helft van de 20ste eeuw, is een vrijstaande burgerwoning. De woning is gelegen in een ruime tuin en van de straat afgescheiden door een halfhoge bakstenen muur met een hekken met granaatappels. De woning is samen met een achterbouw gebouwd in 1878 in opdracht van notaris Edmond Wyffels, op de grond die hij afkocht van kanunnik Jozef Andries. Reeds in 1881 worden volgens de gegevens van het kadaster de woning en het bijgebouw uitgebreid en onderling met mekaar verbonden cf. huidige toestand.

In juli 1895 wordt de woning met tuin aangekocht door notaris Alidoor Vercruysse. In 1907 bouwt hij een broeikas links van de woning. De neoclassicistische dubbelwoning bestaat uit vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak met zwarte pannen. De baksteenbouw aan de straatzijde is afgewerkt met een bepleisterde en een wit beschilderde lijstgevel met neoclassicistische geveluitwerking ofwel kordonlijsten. Op de begane grond zijn de imitatievoegen zichtbaar, net als de panelen op de borstweringen van de tweede bouwlaag met geprofileerde vensteromlijstingen en een kroonlijst met als leeuwenkopjes uitgewerkte modillons. Rechts is vlak aan de woning een bijgebouw van één bouwlaag gebouwd met soortgelijke voorgevel, maar met lagere openingen.

Huidige woonnorm respecteren

Binnen in de woning is te zien dat ze niet meer voldoet aan de huidige noden. Ondanks het feit dat deze woning tot een paar jaar geleden nog werd verhuurd, is er geen of weinig comfort aanwezig. “We willen wel in grote lijnen de binnenstructuur behouden”, vertelt Marc te vertellen. “Wel hebben we de verzekering moeten geven dat we alle waardevolle interieurelementen ofwel behouden, ofwel met de nodige zorg demonteren en bewaren. Hoewel het hier om een oud, waardevol gebouw gaat, zal na de verbouwing het volledige complex beantwoorden aan de huidige woonnorm.”

Aan beide zijden van het neoclassicistisch gebouw zal een nieuwbouwvleugel worden opgetrokken, met de bedoeling oud en nieuw te versmelten tot een prachtig geheel in een oase van groen, verwijzend naar de grote tuin die zich achter het gebouw bevindt. “Aangezien het hier gaat om een woning die de meeste Ruddervoordenaren kennen van de buitengevel en toch een beetje tot de verbeelding spreekt, willen we voor de verbouwing van start gaat, het gebouw op 16 en 17 maart van 10 uur tot 15 uur openstellen voor bezoekers“, besluiten de nieuwe eigenaars.

(GS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier