Ongenoegen over Brugse shuttlebusjes: “Ze parkeren zomaar op ons terras”

De busjes parkeren onder meer op het voetpad ter hoogte van Blackbird. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De shuttlebusjes die het Brugse stadsbestuur inlegde voor het woon-werkverkeer van de Bruggelingen zorgen voor ongenoegen. “Die bussen parkeren zomaar op het voetpad en ter hoogte van ons terras, wat erg hinderlijk is voor onze klanten”, zegt Stephanie Croes van horecazaak Black Bird op het Jan Van Eyckplein. Gemeenteraadslid Jasper Pillen (Open VLD Plus) zal er een schriftelijke vraag over stellen.

Stephanie Croes, bij de voorbije gemeenteraadsverkiezingen nog kandidaat voor Open VLD Plus, baat ontbijt- en luchzaak Blackbird aan het Jan van Eyckplein uit. Ze zag het aantal bussen die voorbij haar zaak passeren de voorbije maanden enorm toenemen. Stephanie hekelt vooral de gratis shuttlebusjes voor woon-werkverkeer die het stadsbestuur enkele maanden geleden lanceerde.

60 extra bussen

“In plaats van 120 bussen op een werkdag, passeren er nu op het plein 60 extra bussen per dag. Dit wil dus zeggen dagelijks 180 bussen”, foetert Stephanie. “De bussen hebben op ons plein geen vaste bushalte en parkeren dus ongereglementeerd op het voetpad. Uiteraard beperkt dit de toegankelijkheid voor passanten. Daarnaast parkeren ze op een voetpad ter hoogte van ons terras, waarvoor wij toch taksen betalen aan de stad Brugge.”

“Er zijn ook buschauffeurs die halt houden op straat, maar zeker ter hoogte van het Genthof wordt hiermee de doorgang voor het verkeer geblokkeerd. Mijn vraag is dan ook om gereglementeerde bushaltes te voorzien, het voetpad vrij te laten, ons terras niet te gebruiken als parking en het verbrede stuk voetpad niet als laade en loszone te gebruiken. En misschien moet er zoals aan de overkant van het plein met paaltjes en kettingen gewerkt worden om zulke toestanden onmogelijk te maken. Tot slot wachen de chauffeurs van die pendelbusjes vaak op de haltes van De Lijn, waardoor de Lijnbussen gehinderd worden en zo stropt het verkeer.”

Schriftelijke vraag

Gemeenteraadslid Jasper Pillen (Open VLD Plus) zal omtrent de werking en vooral rond het halt houden van deze busjes een schriftelijke vraag stellen aan het stadsbestuur. “Ik wil weten wat de bepalingen en de afspraken hierover zijn. Deze bussen zijn geen Lijnbussen en mogen mijns inziens dan ook geen halt houden op de haltes van De Lijn. Indien er geen bevredigend antwoord komt op mijn schriftelijke vraag, zal ik dit aankaarten op de gemeenteraad”, stelt raadslid Pillen.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier