Oorzaak Kortemarkse bromtoon nog onbekend: De Ster niet verantwoordelijk

De Ster werd door heel wat mensen als schuldige aangeduid, maar volgens de eerste metingen zou dat niet kloppen. © foto Kurt
Redactie KW

De bromtoon in Kortemark blijft voorlopig een mysterie. De eerste metingen lijken hoofdverdachte De Ster vrij te pleiten, dus blijft het gissen waar het laagfrequent geluid vandaan komt. Het gemeentebestuur hoopt dat de nachtmetingen meer duidelijkheid bieden.

Verschillende mensen uit Kortemark en omstreken hebben al enkele jaren last van een bromtoon. Het gaat om laagfrequent geluid met een frequentie tussen 0 en 125 hertz. Zo’n twee tot vijf procent van de bevolking kan hiervan last ondervinden. Omdat het om een zeer lage toon gaat, wordt het geluid kilometers ver verspreid. De bron is hierdoor moeilijk te achterhalen.

Toch wezen een tiental inwoners én Kortemarks schepen van Milieu Lynn Vermote (Open Vld) aanvankelijk naar het bedrijf De Ster Vandenberghe & Zn in Werken. Er werd een enquête opgestart, waarbij meerdere mensen meteen De Ster als bron opgaven. “Uit mailverkeer met de milieu-inspectie blijkt dat ze regelmatig metingen doen bij De Ster. We hebben deze resultaten niet ter beschikking, maar alles wijst wel in de richting van De Ster”, zei schepen Lynn Vermote in een eerder interview.

De Ster is niet de bron

Nu blijkt dat De Ster toch niet de bron is van het storende geluid. “De eerste vaststellingen van de metingen zouden niet in de richting van het bedrijf wijzen. We wachten wel nog op de resultaten van de nachtmeting”, verklaart schepen Lynn Vermote. Ook de initiatiefnemers van de enquête hebben de voorbije week minder last ondervonden. “Verschillende mensen hebben via de enquête laten weten dat ze niets hoorden. Het zal allemaal afhangen wanneer ze de metingen hebben gedaan. Hopelijk zijn ze correct gebeurd.”

Filip Vandenberghe, zaakvoerder van De Ster, is uiteraard opgelucht dat zijn bedrijf niet de oorzaak is van de bromtoon. “Dat is zeer positief nieuws. Wij waren zelf overtuigd dat het laagfrequent geluid niet van bij ons kwam. Het is wel jammer dat er meteen in onze richting gekeken werd. Wij zitten ruim onder de geluidsnormen en we doen veel om eventuele hinder te voorkomen”, zegt Filip Vandenberghe.

Zoektocht blijft duren

De zaakvoerder van De Ster vindt wel dat er voort moet gezocht worden naar de eigenlijke bron. “Wij zijn het niet, maar de mensen ervaren wel nog steeds last. Ik ben ook bereid om te helpen waar mogelijk om de bron van de bromtoon te vinden.”

Maar dat is volgens schepen Lynn Vermote niet makkelijk. “Het is zeer moeilijk na te gaan waar het geluid vandaan komt. We zullen eerst de verslagen van de metingen grondig bekijken.” (Tom Rutsaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier