Oostende richt doorgroeihuis op voor thuis- en daklozen

Schepen Björn Anseeuw (N-VA), burgemeester Bart Tommelein (Open VLD), schepen Natacha Waldmann (Groen) en Bart Plasschaert (CD&V). © GLO
Redactie KW

Vanaf 1 april kunnen mensen zonder domicilie terecht in een zogenaamd doorgroeihuis. Dat betekent dat mensen er bed, bad en brood kunnen krijgen, maar ook intensieve begeleiding. En daar wil het stadsbestuur zich van de nachtopvang onderscheiden.

“In het doorgroeihuis zullen we onmiddellijk intensief aan de slag gaan met bezoekers. We voorzien bed, bad, brood en intensieve begeleiding op maat“, zegt schepen Natacha Waldmann (Groen). “We doen dus meer dan opvang alleen. Het uiteindelijke doel is de mensen opnieuw een waardige plek geven in de samenleving.”

De nachtopvang zoals die er vandaag is, is enkel beschikbaar in de wintermaanden. Wie in juli nood heeft aan een slaapplaats, zal die dus ook voortaan vinden. Maar het is geen uitbreiding van de nachtopvang, benadrukt de schepen. “We verwachten echt een engagement van de mensen. Overdag zorgen we voor workshops, begeleiding… Het is echt een veel intensievere aanpak.”

Vanaf 1 april kunnen er dagelijks twintig mensen opgevangen worden in een pand in de Overvloedstraat. “Er zal doelgericht aan de slag gegaan worden rond diverse levensdomeinen: rechtenverkenning, maar ook gezondheidszorg of administratieve zaken.” Hiervoor wordt er ook samengewerkt met diverse partners.

De stad werft extra personeel aan voor het doorgroeihuis. Momenteel zijn er vier mensen aan de slag in de nachtopvang, dat aantal wordt uitgebreid tot acht.

(GLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier