Proefprojecten voor meer verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers in Deerlijk

Een groep enthousiaste kinderen versiert de fietsstraten met stoepkrijt. Zij worden geruggensteund door enkele leden van de werkgroep: Frank Vandaele, Chris Dhaene, Ann Accou, Tine Degloire en Imke De Leeuw. © MVD
Redactie KW

Een werkgroep met bewoners, ouders en afgevaardigden van scholen en de gemeente hebben een plan uitgewerkt om met kleine ingrepen voor trager verkeer in het centrum te zorgen. Het inrichten van fietsstraten is een van die waardevolle proefprojecten rond duurzame mobiliteit.

De gemeente Deerlijk stapte mee in het project ‘LaMA’, wat staat voor Laboratorium Mobiele Alternatieven. Samen met buurtbewoners, directies en leerkrachten werd gebrainstormd rond de uitdaging om het centrum voor fietsers en voetgangers leefbaarder te maken. Na twee sessie werden enkele ideeën in de praktijk getest: het inrichten van fietsstraten, het organiseren van een wandelpool vanuit verschillende vertrekpunten naar de scholen en het wandelpad door de begraafplaats aantrekkelijker maken.

Fietsstraten

“Gedurende een maand, tot en met zondag 14 oktober, testen we fietsstraten”, verduidelijken de initiatiefnemers. “In deze straten moeten gemotoriseerde voertuigen verplicht achter de fietsers blijven. Ze mogen ook niet sneller dan 30 km per uur rijden. Deze straten zijn te herkennen aan officiële verkeersborden bij begin en einde, markeringen, banners en slingers, affiches en creatieve fietswielen, ontworpen door de schoolgaande jeugd van Deerlijk.”

“Deze week werd iedere dag vanop verschillende vertrekpunten een wandelpool naar school georganiseerd. Dit gebeurde vanaf de Harelbekestraat (parking frituur De Barakke), de Weverijstraat (parking Movelta) en de Kasteelstraat (parking spiegelfabriek Deknudt). Hiervoor werden verschillende afspraken vastgelegd. De kinderen wandelen onder begeleiding van een volwassene naar school. Enkel de oudste kinderen moeten het laatste stukje zelfstandig afleggen. Ze worden begeleid bij het oversteken. De kinderen moeten tussen 7.50 uur en 8 uur op het vertrekpunt aanwezig zijn zodat de wandelpool stipt om 8 uur kan vertrekken. Alle kinderen die meewandelen, moeten een fluojas dragen. Bij voldoende succes en begeleiders kan dit proefproject tot een blijvend project uitgroeien.”

Begraafplaats

“We laten ook een frisse wind door de begraafplaats in het centrum waaien”, legt men verder uit. “Tijdens deze week van de mobiliteit organiseren we een veilig, rustig en aantrekkelijk wandelpad doorheen de begraafplaats met als thema ‘Ik stap windstil’. We willen hiermee ouders, leerkrachten, buurtbewoners en kinderen stimuleren om vanuit de parking Guido Gezelle op een veilige manier het centrum te bereiken. We willen eveneens de kracht van onze levenscyclus onder de aandacht brengen door de woorden ‘stappen’ en ‘windstil’ te verbinden.”

“Ten slotte rollen we ter hoogte van De Kim de rode loper voor de schoolbussen uit. De parking voor de school is tussen 8.30 en 9.30 uur uitsluitend voor de schoolbussen. Op die manier kunnen ze op deze parking stationeren, de kinderen veilig laten uitstappen en blijft de weg volledig vrij voor het doorgaande verkeer.” (DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier