Restauratie van beschermd brugje in Moen van start

© GV
Redactie KW

De beschermde Sint-Pietersbrug in Moen krijgt een fikse oplapbeurt. De Vlaamse waterweg start donderdag de werkzaamheden op. Tegen eind 2019 zouden de werken moeten klaar zijn.

De Sint-Pietersbrug aan de oude arm van het kanaal Bossuit-Kortrijk is een van de mooiste plekjes van Moen, deelgemeente van Zwevegem. Het brugje, een ijzeren hefbrug, dateert van de 19de eeuw en staat inmiddels op de erfgoedlijst. Fietsers en voetgangers maken er graag gebruik van, maar moeten de komende maanden een kleine omweg nemen.

Aan de werken ging een historische studie vooraf. Op basis van de resultaten bepaalde het agentschap Onroerend Erfgoed de voorwaarden waaraan de restauratie moet voldoen. “Vlaanderen investeert 600.000 euro om de Sint-Pietersbrug in oude glorie te herstellen“, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA). “De restauratie betekent ook een opwaardering van het fietsknooppuntennetwerk.”

De Vlaamse Waterweg nv tracht zoveel mogelijk oorspronkelijke materialen te behouden tijdens de restauratie, in lijn met de voorwaarden van het agentschap Onroerend Erfgoed. Daardoor blijft de waterwegbeheerder trouw aan de beeldwaarde van dit iconische brugje en het mooiste plekje van de gemeente. Ook de kasseiweg zal opnieuw worden heraangelegd.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier