Schiervelde decor voor rampoefening Rode Kruis Vlaanderen

© (foto Jos)
Redactie KW

Een ongewoon zicht aan Schiervelde in Roeselare. Overal rond het voetbalveld en tribunes stonden ambulances van ziekenhuizen en het Rode Kruis. Gelukkig ging het om een rampoefening van Rode Kruis West-Vlaanderen.

In weer en wind stonden zaterdagochtend een kleine driehonderd vrijwilligers klaar voor een rampoefening op het voetbalplein van KSV Roeselare. Figuranten speelden een match toen er bij de toeschouwers rellen ontstonden. Er werd Bengaals vuur afgeschoten en een frietkraam ontplofte. Meteen kleurden de tribunes oranje en geel van hulpverleners en stewards die het publiek in veiligheid bracht. Ook de voetbalspelers verlieten meteen het veld. Als buitenstaander had je nooit gedacht dat dit in scène was gezet. En toch was het zo. Verschillende disciplines van het Rode Kruis en externe hulpverleners en diensten testten samen nieuwe procedures uit om daarna te kunnen gebruiken bij echte rampsituaties.

Schiervelde decor voor rampoefening Rode Kruis Vlaanderen
© (foto Jos)

Het Psycho Sociale Hulpverleningsnetwerk van Roeselare, de ziekenhuizen AZ Delta Roeselare, AZ Groeninge Kortrijk en de Sint-Jozefskliniek uit Izegem werkten samen voor deze rampoefening. Stad Roeselare en KSV stelden de deuren van hun accommodaties open om dit te kunnen laten plaatsvinden. Ook de studenten van Hogeschool Vives uit de bachelor ‘Maatschappelijke Veiligheid’ zijn aanwezig om heel het gebeuren met een 360 graden camera vast te leggen.

Burgemeester brengt voorlopige stand van zaken

Na de ramp wordt meteen iedereen ondergebracht in opvangcentra. Gewonden worden naar een medisch centrum gebracht op het sportcomplex. Niet-gewonde getroffenen worden naar het jeugdcomplex gebracht dat als opvangcentrum werd opgericht. Daar werden ze opgevangen door het team van het Pscycho Sociale Hulpverleningsnetwerk. Ze konden daar ook namen opgegeven van vermiste familieleden en vrienden en wachten op nieuws over slachtoffers. Alle figuranten konden zich perfect inleven in de situatie en stelden de vrijwilligers voor alle mogelijke scenario’s die op een dergelijke ramp kunnen voorkomen. Zo was een grootmoeder bezorgd om haar kleinzoon die op het veld stond tijdens het incident, een ander slachtoffer werd in het opvangcentrum onwel en moest alsnog naar het medisch centrum en een andere vrouw zat in een hoekje op de grond bang en vermoedelijk getraumatiseerd.

De vrijwilligers hadden de belangrijke taak om iedereen gerust te stellen en de nodige zorgen te verlenen. Een uur na de ramp kwam ook de burgemeester Kris Declercq ter plaatse om iedereen persoonlijk moed in te komen spreken en zijn medeleven te betuigen. Daarna gaf hij een toespraak om de slachtoffers een voorlopige stand van zaken te geven. Om 12 uur kwam er een einde aan de rampoefening en was het tijd om alles te evalueren. “Een dergelijke rampoefening is een erg goeie les waaruit we veel kunnen leren. Er gaat heel wat voorbereiding aan vooraf, maar het is de enige manieren waaruit we positieve en negatieve ervaringen kunnen leren en onszelf kunnen verbeteren”, aldus Peter Warlop, communicatieverantwoordelijke van Rode Kruis Vlaanderen.

Schiervelde decor voor rampoefening Rode Kruis Vlaanderen
© (foto Jos)

Hulpverlener Joris Vandecasteele leerde vandaag veel op het vlak van communicatie. “Bij ons is het extreem belangrijk dat iedereen goed op elkaar is afgestemd. Om daarvoor te zorgen is zo’n oefening nuttig, zodat we kunnen leren beter te coördineren en via radiocommunicatie op elkaar af te kunnen stemmen”, aldus de ambulancier. Simulant Sammy De Rho werd opgeleid tot simulant. Tijdens de ramp heeft hij zijn voet verstuikt. Daarnaast heeft hij suikerziekte en daardoor alle hectiek kon hij zijn suiker niet meten en kreeg hij een suikerdaling. Een buitenstaander had echt geloofd dat hij er erg aan toe was. “Ik heb een opleiding gevolgd tot simulant, het is dan ook voor mij evident dat ik heel realistisch ben. In 2012 werd ik simulant na een zware opleiding van 60 uur. Ik kan dan ook zelf mijn wonden maken”, aldus de vrijwilliger. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier