Stad Oostende in gebreke gesteld voor verkrotting Hotel du Louvre

Hotel du Louvre staat al 14 jaar te verkrotten. Vraag is of de stad nu maatregelen zullen nemen om te schade tegen te gaan. © HH
Redactie KW

Nog maar eens een nieuwe wending in de saga van Hotel du Louvre. Een buur en actiegroep Dement proberen nu voor de rechter af te dwingen dat de stad actie onderneemt tegen de verkrotting van het pand. Doet de stad dat niet, dan kunnen ze in naam van de stad Oostende voor de rechter maatregelen vorderen van de bouwpromotor tegen verdere verkrotting.

“Door de verkrotting lijden de aanpalende erfgoedpanden onder de vochtschade, die via de gemene muren infiltreert”, zegt hun advocate Veerle Vermeire. “Hierdoor dreigt niet alleen het Hotel du Louvre, maar het hele erfgoedensemble in de straat teloor te gaan. Een stad of gemeente moet het leefmilieu van de burgers beschermen. Als de gemeente nalaat dat te doen, kan iedere burger, of een vzw die een aspect van het algemeen belang nastreeft, zelf namens de gemeente optreden. Die procedure is hoogst uitzonderlijk.”

Hotel du Louvre is een intussen verkrot pand in de Karel Janssenslaan, dat in 2004 door de stad is verkocht aan bouwpromotor Desimpel Construct. De vergunning voor de sloop van het pand en de bouw van nieuwe appartementen achter een kopie van de huidige gevel werd intussen al tot drie keer toe in kortgeding geschorst. Onlangs nog gebeurde dat door de Raad voor Vergunningsbetwistingen, die nu de komende weken of maanden een beslissing ten gronde moet nemen.

Impasse

“De rechterburen en de vzw Dement hebben nu de stad Oostende aangetekend in gebreke gesteld om binnen de tien dagen op te treden tegen de verkrotting van Hotel du Louvre. Gebeurt dat niet, dan kunnen zij in naam van de stad Oostende alle nuttige maatregelen voor de rechter vorderen opdat de bouwpromotor de verkrotting van het pand en de hieruit voortvloeiende hinder en schade zou stoppen.”

Wij vragen voorlopige maatregelen om het pand wind- en regendicht te maken en de vochtproblematiek aan te pakken. Mijn cliënten zijn al twee jaar aan het duwen bij de bouwpromotor om daar iets aan te doen. Zij lijden erg onder de situatie. Zolang de oorzaak niet weggenomen wordt, kunnen zij ook niet aan het herstel werken. Maar een definitieve oplossing kan er pas komen als het pand gesloopt wordt en er iets deftigs in de plaats komt. Maar de bouwvergunning is nu weer geschorst. We zitten in een impasse.”

“Snel op te lossen”

De schorsing van de sloop- en bouwvergunning door de Raad voor Vergunningsbetwistingen kwam er echter op vraag van dezelfde buren. “Al drie keer wordt ongeveer dezelfde bouwaanvraag ingediend”, legt Veerle Vermeire uit. “Het voorstel om een aanbouw gedeeltelijk af te breken, waardoor er een terras kan komen met meer zonlicht, is onvoldoende. Maar zij volharden in de boosheid. Nochtans kan de zaak heel vlug opgelost worden: als er minder hoog en vooral minder diep gebouwd zou worden. Wij zijn vatbaar voor elk redelijk voorstel. Maar zij alle wijn en wij enkel water, dat kan niet.”

Volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Kurt Claeys zal de stad de zaak nu eerst juridisch onderzoeken. “Deze procedure is erg uitzonderlijk. Ik heb het nog nooit meegemaakt”, vertelt hij. “Behalve van de betrokken buren zijn mij geen klachten bekend over vochtproblemen voor de omwonenden. Het heeft de laatste weken niet zwaar geregend, die insijpeling is er niet plots gekomen. De timing lijkt me dan ook niet zonder enige politieke bijbedoeling.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier