Tweede SAVE-label voor stad en politie Poperinge

Redactie KW

Het stadsbestuur en de lokale politie van Poperinge hebben een tweede SAVE-label van Ouders van Verongelukte Kinderen vzw gekregen. Dat gebeurde tijdens een plechtigheid in de gotische zaal van het stadhuis.

Lotgenotenorganisatie Ouders van Verongelukte Kinderen vzw (OVK) zet zich in om het aantal (dodelijke) verkeersongevallen bij kinderen en jongeren drastisch te doen dalen. Om dit te verwezenlijken, betrekt OVK de steden en gemeenten bij haar strijd voor meer verkeersveiligheid. In 2011 werd het SAVE-charter Steden en Gemeenten ontwikkeld, om hen aan te sporen een beter en veiliger beleid rond mobiliteit te voeren. Dat bestaat uit zeven doelstellingen die een grotere veiligheid beogen voor elke weggebruiker en voor jongeren en kinderen in het bijzonder. Poperinge ondertekende een eerste charter in 2015, en kreeg het label in 2017. Nu heeft de stad een tweede SAVE-label in ontvangst genomen. Dit is ondertussen het 74ste SAVE-label in Vlaanderen.

Schepen Marjan Chapelle (Samen): “Volgend op de uitreiking van dit eerste SAVE-label besloten ons stadsbestuur en de lokale politie om een tweede actieplan op te stellen. Dit omvatte opnieuw een uitgebreid pakket aan maatregelen. Hierbij waren er verschillende belangrijke infrastructurele realisaties, zoals de aanleg van een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad naar Woesten, de herinrichting van de schoolomgeving van het Sint-Franciscusinstituut langs de Bruggestraat en de verbetering van de voetgangersvoorzieningen langs het Burgemeester Bertenplein, nabij het Sint-Janscollege. Er werden tevens enkele nieuwe vaste zones 30 ingevoerd, onder andere in de dorpskern van Watou en in de Bellewijk. Daarnaast werd een schoolstraat op proef ingevoerd bij Freinetschool De Torteltuin langs de Werf en werd een reglement opgesteld voor de inrichting van tijdelijke speelstraten.”

“We zetten daarnaast onze inspanningen verder om inwoners en bezoekers uit de auto en op de fiets te krijgen. Fietsen heeft immers tal van voordelen: het is gezond, milieuvriendelijk, goedkoop en draagt bij tot leefbare stads- en dorpskernen. Zo werd er een blue-bikepunt met acht deelfietsen geopend aan het station, werden er tientallen nieuwe, gebruiksvriendelijkere fietsenstallingen geplaatst op aantrekkelijke locaties en breidden we ons aanbod aan openbare fietspompen uit. Tijdens de Cyrusfeesten werd een fietsenmarkt georganiseerd, in samenwerking met fietshandelaar De Cyclist en De Fietsbieb. Ook met het stadspersoneel probeerden we hierbij verder het goede voorbeeld te geven. Het aanbod aan gewone en elektrische fietsen voor dienstverplaatsingen werd uitgebreid en er werd jaarlijks deelgenomen aan de Car Free Day tijdens de Week van de Mobiliteit. In de loop van april 2019 komt bovendien de testkaravaan van de provincie West-Vlaanderen langs, waarbij het personeel onder andere bakfietsen, fietskarren en vouwfietsen kan uittesten voor woon-werkverplaatsingen”, aldus nog schepen Marjan Chapelle.

(AHP-FT MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier