Vijf duikclubs vinden onderkomen in Brugs Duikcentrum

In bijzijn van de voorzitters van de vijf erkende Brugse duikclubs opende burgemeester Dirk De fauw en de schepenen Franky Demon en Minou Esquenet het Brugs Duikcentrum. © ACR
Redactie KW

Vijf erkende duikclubs hebben samen een eigen stek in een gebouw van de voormalige Provinciale sport- en uitleendienst in de Doornstraat in Sint-Andries. “Het is niet alleen een onderkomen voor de leden van de duikclubs, het is eveneens de plaats waar niet-duikers kennis kunnen maken met de onderwaterwereld.”

Brugge kent heel wat duikclubs, verspreid over de stad. Een aantal beschikten over een clublokaal in eigendom van de stad. Andere hebben geen clublokaal en nog andere huurden op de privémarkt. “Mede door soms te hoge huurprijzen, dat locaties worden verkocht of plaats moesten maken voor grotere projecten, werd al een tijd uitgekeken naar een nieuw onderkomen, waar alle duikclubs samen terecht kunnen”, aldus burgemeester Dirk De fauw bij de opening. Die site werd gevonden langs de Doornstraat 114 in Sint-Andries, in een gebouw van de voormalige Provinciale sport- en uitleendienst, op een boogscheut van het zwembad Lago Olympia Brugge waar diverse duikclubs in praktijk actief zijn.

378 leden

Duikschool BCOS, Barracuda, Coudy’s Diving Team (CDT), Rescue and Diving Team (RDS) en Recreational Diving Society (RDT) kregen samen een huisvesting in het Brugs Duikcentrum. “Deze vijf erkende duikclubs zijn goed voor 378 leden“, weet sportschepen Franky Demon. “In 2015 zijn de provinciale diensten uit dit gebouw getrokken. Met een thuisbasis voor de Brugse duikclubs kreeg dit complex een nieuwe bestemming. Zij kregen het casco van de stad en iedere duikclub heeft zijn toegewezen ruimte met onder meer een bar, vergaderzalen, stockeerruimtes en zo meer ingedeeld.”

Sommige clubs moeten ook lokalen delen, wat de ontwikkeling van de duiksport kan ten goede komen. Schepen van Patrimoniumbeheer Minou Esquenet: “We kregen het gebouw opnieuw in eigendom van de provincie. Het was in het verleden opgedeeld in meer kleinere ruimtes. De dienst Gebouwen van de stad heeft het onder handen genomen, grotere ruimtes gecreëerd zodanig dat elke duikclub zijn plaats heeft. Ook het schrijnwerk werd vernieuwd, er werden verbeteringswerken uitgevoerd aan elektriciteit en sanitair. Samen goed voor een investeringskost van 140.000 euro.”

Eigen identiteit

Iedere Brugse duikclub blijft er zijn eigen identiteit behouden en heeft zijn eigen trainingsdagen. “Er zal vooral samengewerkt worden op het vlak van theoretische opleidingen. Ook op provinciaal vlak zullen in deze ruimtes diverse opleidingen kunnen plaatsvinden. De grote zaal en de kleinere piramidezaal, zoals we deze noemen, zal frequent gebruikt worden. Dit is een absolute meerwaarde voor de duiksport in Vlaanderen“, besluit Mario Verhaeghe van RDS. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier