Vrijwilligers van Avondrust uit Varsenare winnen 23ste ‘Gouden Oor’ van Samana

De vrijwilligersgroep van 'Avondrust' in Varsenare samen met de verantwoordelijken van Samana. © (Foto PH)
Redactie KW

Maandagavond vond in De Valkaart de jaarlijkse startdag plaats van Samana, regio Brugge, vroeger gekend onder de naam ‘Ziekenzorg’. Voor de 23ste keer werd ook het Gouden Oor uitgereikt als symbool voor luisterbereidheid naar chronisch zieke personen en kwetsbare mensen. Deze symbolische prijs ging dit jaar naar de vrijwilligers van Avondrust in Varsenare.

De jaarlijkse startavond van Samana stelt als doel de 43 Samana-afdelingen uit de Brugse regio inspiratie te bieden voor hun werking in het komende jaar. 280 aanwezigen vulden bijna de volledige theaterzaal in De Valkaart.

Naast het schetsen van het jaarthema: ‘Wij zijn bij jou in de buurt’ besteedden regioverantwoordelijke Noël Delaere en Luc Daeninck, administratief en personeelsdirecteur van CM Brugge, nog bijzondere aandacht aan de Samana Boodschappenlijn en de actie obstakelvrije voetpaden.

“Onze afdelingsvrijwilligers creëren een warme buurt, waar mensen elkaar opzoeken en samen ondernemen wat ze niet kunnen of durven”, vertelt Noël Delaere, “We zijn er voor mensen die door ziekte of beperkingen hulp nodig hebben, die willen ontspannen en letterlijk of figuurlijk hun grenzen willen verleggen. Onze vakantievrijwilligers bezorgen hen en hun mantelzorgers vakanties op maat om met anderen ervaringen en vriendschappen te delen en sociaal contact te creëren. Samanavrijwilligers weven in zoveel mogelijk buurten een netwerk, waarin mensen elkaar vinden en het voor elkaar opnemen.”

“Zolang zorgbehoevende mensen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen, komen onze vrijwilligers regelmatig bij hen op bezoek. Maar op het moment dat hun zorgbehoefte te groot wordt en thuiszorg niet meer haalbaar is, verlaten mensen hun buurt. Ze verhuizen naar een woonzorgcentrum dat vaak buiten de actieradius van hun Samanavrijwilligers ligt. Dit hoeft echter niet het einde te betekenen van zinvolle en deugddoende sociale contacten. Ook in woonzorgcentra zijn er vrijwilligers, die het van Samana overnemen. Om vrijwilligersgroepen te honoreren zijn we destijds gestart met de jaarlijkse uitreiking van het Gouden Oor. Dit jaar heeft de regionale beleidsgroep van Samana Brugge beslist om het Gouden Oor 2018 uit te reiken aan de vrijwilligers van het woonzorgnetwerk ‘Avondrust’ uit Varsenare. Ze brengen de bewoners regelmatig een kamerbezoekje, steken een handje toe bij de maaltijden en in de cafetaria, ze begeleiden senioren bij een uitstap en zijn nauw betrokken bij de activiteiten die door de personeelsleden op het touw worden gezet. De contacten met deze vrijwilligers geven meer kleur en betekenis aan het leven van de bewoners. Daarom zijn de vrijwilligers van Avondrust dit jaar de winnaars van de meer dan verdiende symbolische trofee ‘Het Gouden Oor’ “, aldus de regioverantwoordelijke van Samana regio Brugge.

(PH – Foto PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier