VTI en Dienstencentra Ieper organiseren klusatelier ‘Eerste hulp bij autopech’

Student Bryan Hoflack geeft uitleg aan enkele cursisten. © HD
Redactie KW

Dienstencentra Ieper organiseert deze maand vier infomomenten om mensen hulp te bieden bij kleine huishoudelijke taken. In een van die ateliers geven de zesdejaars automechanica van het Ieperse VTI les over wat mensen moeten doen bij autopech.

“Het klusatelier over autopech is een succes”, zegt Sieglinde Dupont, maatschappelijk werker bij Dienstencentra Ieper. “Negen mensen schreven zich in. De infomomenten richten zich vooral op alleenstaanden en bejaarden, maar iedereen is welkom.”

Het atelier over autopech was niet het enige infomoment. “We voorzien ook ateliers over sanitair, houtbewerking en elektriciteit. Daarvoor werken we samen met de technische scholen VTI en KTA. De workshops rond autopech en sanitair gaan door in het VTI, het atelier houtbewerking vindt plaats in het Atheneum. Het infomoment over elektriciteit gaat in beide scholen door.”

Het is al de derde editie van de klusateliers. “Enkele jaren geleden kregen we bij het Dienstencentrum steeds meer vragen over kleine huishoudelijke taken. In 2017 organiseerden we voor het eerst enkele kluscursussen om de zelfredzaamheid bij mensen te stimuleren. Het zou onnozel zijn om voor een verstopte wc een klusjesman te laten komen. Bovendien is dat voor onze cursisten vaak te duur.”

Win-winsituatie

De mensen die zich inschreven zijn enthousiast over het concept. “Vooraf had ik wat schrik dat de leerlingen ons zouden uitlachen”, vertelt Els Samyn, die aanwezig was op het klusatelier over autopech. “Gelukkig is dat niet het geval. De leerlingen zijn zeer vriendelijk en behulpzaam. Ik heb niet lang getwijfeld om me in te schrijven. Als vrouw weet je niet altijd wat je moet doen bij autopech, dus deze cursus komt zeker van pas.”

Ook de leerlingen genieten ervan om de mensen te helpen. “Het is plezant om zelf eens les te mogen geven, in plaats van les te volgen“, lacht Bryan Hoflack, die in het zesde jaar automechanica zit. “We leren de mensen hoe ze een wiel moeten vervangen of hoe ze het oliepeil kunnen controleren. De mensen zijn zeer vlot en luisteren goed. Dat maakt het nog zo aangenaam.”

Het VTI ziet een win-winsituatie in de workshops. “We waren als school onmiddellijk enthousiast om deel te nemen aan het project”, zegt directeur Pieter Roets. “Met deze klusateliers kunnen we iets bijdragen aan de maatschappij. Het is een uniek gegeven dat de leerlingen les kunnen geven aan buitenstaanders en het is tegelijk goed voor hun leerproces. Door uitleg te geven, herhalen ze nog eens wat ze geleerd hebben tijdens de lessen. Het is dus zowel goed voor de leerlingen als voor de cursisten.”

(HD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier