Waregem herdenkt slachtoffers bombardement fabriek Gernay

© DJW
Redactie KW

Donderdag 12 juli om 11.40 uur was het 75 jaar geleden zijn dat een Britse bommenwerper van de Royal Air Force na een mislukte missie op de elektriciteitscentrum aan het kanaal Bossuit-Kortrijk terugkeerde en boven het stadscentrum van Waregem om niet meteen verklaarbare redenen zijn bommen dropte.

Die kwamen terecht op de weverij Gernay in de Olmstraat. Gevolg: zeven doden en achttien gewonden. Die dramatische gebeurtenis werd nu voor het eerst herdacht door de stad. Initiatiefnemers zijn Marc Crabeels (Heilig Hartcollege), Johan Durnez (Vrij Technisch Instituut) en Paul Deweer van wie zijn moeder een werknemer was bij Gernay. Er was een ingetogen plechtigheid aan het onthulde memoriaal dat staat op de hoek van de Olmstraat en de Nieuwe Olm. Onder andere enkele familieleden van weverij Gernay kwamen er bloemen neerleggen.

Acht jaar research

Paul Deweer doet het verhaal over de gebombardeerde fabriek waar zijn moeder toen werkte.

“Gernay kreeg de volle lading”

“Moeder heeft er nooit veel over verteld. Maar dat het een verschrikkelijk drama was hoeft nauwelijks gezegd. Zelf ben ik acht jaar lang bezig geweest met research om te weten wat er precies is gebeurd en ook waarom. Ik heb heel wat mensen over deze zaak vragen kunnen en mogen stellen. Feit is dat eigenlijk de Zwevegemse elektriciteitscentrale de volle lading had moeten krijgen. Maar dat is niet gelukt. In de nabijheid van Kortrijk was er afweergeschut. En blijkbaar waren de weersomstandigheden ook niet ideaal voor de opdracht van de Engelse bommenwerper. Terug van zijn mislukte missie vloog de Britse Boston III boven Waregem en aan boord zag de bommenrichter de textielfabriek van Gernay. Hij vond het wat je noemt een ‘aanvaard second target’ en loste de vracht bommen. Misschien was dat wel om het gewicht van het vliegtuig te verminderen nadat het was geraakt door de luchtafweer. Om weer thuis te geraken werd misschien daarom alle ‘overtolllige vracht’ gelost? In elk geval kreeg Gernay de volle lading, met verschrikkelijke gevolgen. Het was toen 75 jaar geleden precies 11.48 uur. Op nog geen honderd meter verder was er het Heilig Hartcollege waar de leerlingen aan het studeren waren. Stel je voor dat de bommen daar waren terechtgekomen. Het was een nog veel grotere ramp geweest voor iedereen in Waregem en zeker voor de families van de leerlingen. Hoe dan ook: het bombardement op weverij Gernay blijft verschrikkelijk. Zoveel jaren na datum vonden wij het nodig om daaraan te herinneren. En vooral de slachtoffers eindelijk een gezicht te geven.”

Waregem herdenkt slachtoffers bombardement fabriek Gernay
© DJW

De Waregemnaars die omkwamen zijn: Georges Gernay (60), Remi Van Hoe (44), Jules Decaluwé (63), Marie Demuynck (56), Gentiel Desmet (53), August Depaepe (53), Gabriëlle Desmet (15). Hun namen staan gegrift op het memoriaal dat Johan Durnez van het Vrij Technisch Instituut samen met zijn leerlingen hebben uitgewerkt op basis van het ontwerp dat Christ Eeckhout (eveneens een leerkracht van het VTI). De letters die de naam Gernay vormen komen van de vroegere fabriek in de Olmstraat die in 1996 werd gesloopt. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier