Wijk van de toekomst in Sijsele krijgt vorm

© foto PDV
Redactie KW

Het herbestemmingsproject voor de leegstaande kazerne in Sijsele, met de ambitieuze naam ‘de wijk van de toekomst’, krijgt steeds meer vorm. Naast ruimte voor wonen en ondernemen komt er onder meer ook een jeugdherberg en ruimte voor mobilhomes.

De militaire site in Sijsele, die al jarenlang leeg staat en een tijdje terug dienst deed als noodopvang voor vluchtelingen, werd zaterdag open gesteld voor het grote publiek.

Inwoners van Sijsele en geïnteresseerden konden de sfeer opsnuiven op de site. Het Damse stadsbestuur stelde er samen met ontwerpers OTO/Ziegler Branderhorst en de West-Vlaamse Intercommunicale (WVI) het ontwikkelingsconcept voor. Het afgelopen jaar werd het ontwikkelingsconcept voor Kwartier 51, zoals de officiële naam luidt, immers verrijkt met de input van bewoners, lokale verenigingen en bedrijfsleven. Het project leeft duidelijk in Sijsele en omgeving want er kwam enorm veel volk opdagen voor de presentatie.

Lodgetenten

Burgemeester Joachim Coens (CD&V) had de eer om de maquette te onthullen waarop de toekomstplannen vorm krijgen. Dat er ruimte komt voor wonen, werken en ontspannen was al langer duidelijk maar tijdens de voorstelling raakten toch wat meer concrete punten bekend. Zo zal de zichtbepalende villa op het domein, goed zichtbaar vanaf de straat, een horecabestemming krijgen en fungeren als ontmoetingsplaats voor jong en oud, bewoner en ondernemer… “We denken zeker ook aan de jeugd en jeugdtoerisme want het is de bedoeling dat er in het voormalige militaire stafgebouw een jeugdverblijf of jeugdherberg komt”, vertelde burgemeester Coens. “En in de zuidrand zal er stijlvol gekampeerd kunnen worden in ‘lodgetenten’. Bovendien wordt er ook plaats voorzien voor mobilhomes. Dit kan alleen maar positief zijn voor het toerisme en de horeca in de streek, als die mensen van daaruit Damme en de rest van het Brugse ommeland verder zullen verkennen.”

Het uithangbord van de site wordt een nieuw centraal gelegen park dat de link met het dorp Sijsele en het domein van Ryckevelde accentueert. Deze openbare buitenruimte, ‘groot ereveld’ genaamd, wordt multifunctioneel en groen ingericht voor sport en events. Gezien de vraag naar bedrijfsruimte dermate groot blijkt, zal deze niet alleen ondergebracht worden in de nu leegstaande loodsen maar komt er een ook strook voor nieuwbouw bedrijfsruimte tussen de Dorpstraat en deze loodsen. Burgemeester Coens wees er op dat er al een groot deel van het voorbereidings- en beslissingsproces afgelegd is intussen. “Het ruimtelijk uitvoeringsplan is er en ook de sloopvergunning is in orde”, stelde de burgemeester. “Wat er nu nog moet gebeuren is een akkoord over de effectieve verwerving van de site door de WVI, waarin ook wij als Stad participeren. Ik verwacht dat die verwerving begin volgend jaar toch in orde zal zijn. Het dossier ligt nu ook nog bij Vlaams Minister Liesbeth Homans, bevoegd voor Binnenlands Bestuur, die haar fiat moet geven over deze constructie waarbij wij als lokale overheid zelf mee een omvangrijke site ontwikkelen.”

Starten tegen 2020

De WVI gaat nu op zoek naar een of meerdere projectontwikkelaars voor de effectieve praktische uitvoering van de plannen. De aanwezige vertegenwoordiger van WVI liet verstaan dat naar zijn inschatting de bouwwerken zeker nog kunnen starten in 2020 en dat de eerste bewoners / gebruikers er tegen het einde van dat jaar wellicht hun intrek zullen kunnen nemen.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier