Snelwegparking Westkerke krijgt grote uitbreiding

Een vermoedelijke vluchteling die zich een weg baant langs de omheining van de parking. © Repro LIN
Redactie KW

De parking langs de E40 in Westkerke zal op 20 augustus tijdelijk sluiten voor uitbreidingswerken. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) investeert 870.000 euro, waardoor het aantal vrachtwagens dat er kan parkeren opgetrokken wordt tot 107. De Oudenburgse burgemeester Peter Velle vreest een toevloed van transmigranten en dringt aan op extra middelen.

De investering kadert in een plan om de problematiek rond transmigranten terug te dringen. De parkings langs de E40 richting Frankrijk vormen immers al jarenlang het vaste werkterrein van mensensmokkelbendes. Vooral op de West-Vlaamse snelwegparkings worden migranten op vrachtwagens richting Verenigd Koninkrijk verstopt.

Dat fenomeen wil minister Weyts structureel aanpakken. Voortaan zal er een onderscheid gemaakt worden tussen parkings voor lang- en kortparkeren. De parking in Westkerke zal bijvoorbeeld dienen voor lange stops en om te overnachten. De capaciteit voor een dertigtal vrachtwagens zal dankzij de uitbreidingswerken opgetrokken worden tot 107 vrachtwagens.

Plaats voor veel meer vrachtwagens

“De overlast op de route richting Calais moet structureel weggewerkt worden”, aldus Ben Weyts. “We hebben er bewust voor gekozen om de hele oost-westas als een aaneengesloten geheel te bekijken. De parking in Westkerke is één schakel in de ketting. Er komt nu plaats voor veel meer vrachtwagens, die er veilig en comfortabel zullen kunnen overnachten.” Eerder werd al 400.000 euro geïnvesteerd in beter hekwerk, ANPR-camera’s en sanitaire voorzieningen.

De werken starten op 20 augustus en zullen vijftien werkdagen in beslag nemen. Tijdens de werken zal de parking tijdelijk gesloten blijven.

“Dweilen met kraan open”

“Sinds 1 januari dit jaar telden wij meer dan 60 aan transitmigratie gerelateerde interventies van de politie rond de parking van Westkerke”, reageert Oudenburgs burgemeester Peter Velle. “Heel wat van deze mensen kamperen ondertussen in de autosnelwegberm en in de buurt, in de hoop via Westkerke in Calais te geraken. Er worden ons ondertussen ook conflicten tussen vluchtelingen en trafikanten gesignaleerd. Dit is voor ons dweilen met de kraan open.”

“Noch wij, noch onze politiezone, kregen hierover rechtstreeks bericht van de minister”, vervolgt burgemeester Velle. “De nieuwe situatie zal zonder enige twijfel zorgen voor een exponentiële groei van de nu al grote aantallen jonge en al bij al heel vriendelijke transitmigranten, die je zo in huis zou willen nemen, maar veel erger nog, mensensmokkelaars.”

“Maat voor niets”

“De door de minister ter gelegenheid van zijn geliefde Guldensporenslag aangehaalde investeringen zijn tot op vandaag een maat voor niets. De sanitaire voorzieningen bestaan uit een paar festivaltoiletten, de ANPR camera’s worden wellicht enkel in het Verkeerscentrum bekeken door de Hajo Beekmansen in deze wereld en met wat sluip- of klimwerk zijn de hekkens zo overwonnen. De poort staat trouwens gewoon open. Van enig resultaat van vermeende privébewaking op de parking zijn wij noch de politiediensten op de hoogte.”

“Ver weg van alle triomfkreten beslisten wij begin deze week al om samen met de gouverneur, procureur, burgemeester van Jabbeke en alle federale en lokale politionele diensten samen te zitten om de huidige toestand op het terrein samen vast te stellen, de lopende maatregelen te checken op hun effect in de realiteit, te evalueren en nieuwe lijnen uit te zetten. Daar zullen vanuit Vlaams en federaal niveau écht mensen en middelen voor moeten ingezet worden“, zegt de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier