Brugs atletiektalent Jade Cuvelier: “Op termijn wil ik graagvoor de zevenkamp gaan”

De jonge Jade Cuvelier is in voorbereiding op het provinciaal kampioenschap estafette.
Redactie KW

De elfjarige Jade Cuvelier uit Brugge is pas aan haar tweede jaar atletiek bezig. In haar prijzenkast hangen nu al meer dan honderd medailles. “Op termijn wil ik in het middelbaar naar een sportschool gaan.”

Jade Cuvelier begon in 2016 met atletiek bij Olympic Brugge. In haar eerste wedstrijd was het meteen prijs. Ze won in haar leeftijdscategorie de jongerencross in Waregem. Zonder ervaring eindigde ze bij de pupillen als derde, maar was ze eerste in haar reeks. Daarna volgde twee keer brons op het West-Vlaams kampioenschap met meisjes die een jaar ouder waren, of een derde plaats in het horden en hockeybal.

Ondanks dat alles voor haar een eerste kennismaking was, presteerde ze goed. Dit jaar kwam voor Jade de bevestiging en was ze deze zomer goed voor een gouden medaille in het verspringen en zilver in het horden.

Jade is in het Spaanse Marbella geboren. Haar moeder is half Chinees-Cambodiaans. Op driejarige leeftijd kwam ze met haar papa Pascal Cuvelier naar ons land. Ze loopt school in het Sint-Andreasinstituut op de Garenmarkt in Brugge. “Tijdens het turnen op school kon ik goed lopen en verspringen. Ik vroeg mijn papa om aan atletiek te doen. Na enige aarzeling stemde hij toch toe”, vertelt Jade.

Tijdens de voorbije winter was ze indoor voor Olympic Brugge goed voor een verbetering van vijf clubrecords: 60 meter horden in 11”10, verspringen 4m43, driekamp met 1.323 punten, vierkamp met 1.763 punten en de 4×200 meter in 2’12″02 met Ruth Bukasa Ntunu, Eline Spilliaert en Shanaya Schollaert. In 2017 zette Jade outdoor ook al het clubrecord scherper op de 3×600 meter (5’57″35) samen met Lotte Minnebo en Shanya Schollaert.

Jade is twee keer per week met atletiek bezig, ‘s zomers is dat eenmaal. Ze combineert dat nu met wedstrijden, vooral met kampnummers. “Ik doe eigenlijk alle disciplines graag, met uitzondering van de werpnummers, zoals kogel en discus waar ik iets minder in presteer.”

De jonge Brugse atlete is in voorbereiding van het provinciaal kampioenschap estafette op 2 september in Zwevegem en eind september de jeugdmedaille meeting in Ninove, waar ze aan hoog- en verspringen zal doen en kans maakt op een podiumplaats. “Op termijn wil ik voor een zevenkamp gaan, net als Nafi Thiam, het zijn disciplines waar ik goed in ben.”

Volgens Pascal Cuvelier is zijn dochter bijzonder gedreven. “Ze zou alle nummers tijdens een zevenkamp op een dag willen doen dan ze over twee dagen te spreiden. Ze doet nu altijd een loop-, een werp- en een kampnummer samen. Dat is op haar leeftijd perfect te combineren.”