Plensbuien tijdens de 13 km van de North C Trail

Toen alles nog hagelvrij was... Om 11 uur klonk het startschot voor de deelnemers aan de 31 km van de North C Trail in Koksijde. Vijf seconden voor de start werden alle chronometers gelijkgezet. © (Foto DS)
Redactie KW

Vorig weekend konden heel wat mensen deelnemen aan een sportief, Koksijds weekend. Op zaterdag 16 maart wandelden heel wat deelnemers op de stranden en de duinen in en rond de gemeente Koksijde. Deze activiteit stond volledig in het teken van Think Pink, de actie tegen borstkanker. Ondanks de gure wind mochten de organisatoren toch op een behoorlijke belangstelling rekenen. De meesten keken echter uit naar de dag nadien. Dan stond er voor de vijfde keer de North C Trail op het menu.

De lopers hadden de keuze tussen vier afstanden: 13, 20, 31 en 47 km. De laatsten startten het eerst. Om 9.00u klonk al het startschot. Zij hadden het weergeluk met zich mee. Er was een hevige wind voelbaar en de lopers zullen het bij aankomst wel gevoeld, maar de regen bleef achterwege. Na 17 km waren er vijf leiders: Kristof Declerck, Joris Beaumon, Julien Dambrune, Ansgar Carlier en Wouter Staessens. Bij de volgende passage van 30 km was er al een duidelijke afscheiding: Declerck was er alleen vandoor. En niemand kon hem nog inhalen, laat staan hem achterwege laten. Bj de vrouwen won de 26-jarige Rosanne Teeuwen voor de 52-jarige Marjan De Ruiter-Abma.

Drie leiders na 21 km op de tweede afstand die vertrok, de 31 km. Bert Duyck, Kevin Van Hoovels en Sven Van Londersele liepen 30″ voor op Pieter Seys. Deze laatste slaagde er nog in om Bert Duyck in te halen en hem ter plekke te laten. Hij slaagde er wel niet meer in om de twee overige leiders in te halen. Intussen maakte Van Londersele een kloofje en met 36″ voorsprong op Van Hoovels won hij de Trail op de 31 km. Vermeldenswaard is de bijzonder knappe prestatie van de 50-jarige Filiep Parein die zesde eindigde. Sofie Claus duldde bij de vrouwen geen tegenstand. Joke Battel volgde als tweede op meer dan zeven minuten.

In Tennisclub Koksijde zullen ze nu vast en zeker een dikke duim opsteken voor Daan Lagrou. Deze nog steeds maar 25-jarige jongeman had een veelbelovende tenniscarrière voor zich, maar gooide alles ineens over een andere boeg. De fysiek had hij al op het tennisterrein bewezen, nu doet hij hetzelfde in loopwedstrijden. Na 14,5 km had hij nog 34″ achterstand op Wim Van De Wielle, die op dat ogenblik in tweede positie liep. Na een uiterste inspanning eindigde hij nog tweede na de ongenaakbare Tim Calliauw. Hoogspanning bij de vrouwen waar een sprint aan te pas tussen Charlene Ottevaere en Heidi Wouters. Uiteindelijk trok de laatste aan het langste eind.

Pechvogels waren de deelnemers aan de 13 km. Ze waren nog maar goed en wel vertrokken of de hemelsluizen hebben zich wagenwijd opengezet. Wind, regen en hagel maakten het de lopers en loopsters bijzonder moeilijk. Ondanks het slechte weer finishte Jonas Versteele als eerste in een tijd van 0:55:31. Martijn Hosten werd tweede, Kris Coddens arriveerde als derde over de streep. Bij de vrouwen stond er geen maat op Sanne Vanzavelberg.

(DS)