Broers Rodriguez Da Silva tegenover elkaar in Boezinge-Vlamertinge

Redactie KW

De derby tussen Sassport Boezinge en KSK Vlamertinge staat steeds garant voor pittige duels met veel vuur en passie. Met de broederstrijd tussen Amaury en Valentin Rodriguez Da Silva wordt daar nog een pigment aan toegevoegd.

Sassport Boezinge won in de heenronde met zware 1-4-cijfers op het veld van Vlamertinge en het zal dus geen verrassing zijn dat de Vlamertingenaren uit zijn op revanche. Voor de 23-jarige Amaury Rodriguez Da Silva, aan zijn eerste seizoen bij Sassport Boezinge bezig, wordt het de tweede confrontatie met zijn jongere broer Valentin (20). De broers Da Silva groeiden op in het ouderlijk huis in Neerwaasten en doorliepen samen de jeugdreeksen bij Excelsior Moeskroen, waarna hun voetballoopbaan een verschillende richting uitging.

Amaury: “Ik speelde vier jaar voor de beloften van Moeskroen, maar omdat in die periode geen kansen werden gegeven aan de jonge gasten koos ik ervoor om te gaan werken en een stap terug te zetten. Na een jaar bij Winkel Sport en twee seizoenen KSK Geluwe koos ik voor Boezinge.”

Valentin: “Na Moeskroen tekende ik op 18-jarige leeftijd bij KVK Westhoek. Na de trainerswissel vorig seizoen slonken mijn speelkansen zienderogen en besloot ik om voor Vlamertinge te kiezen.”

Jullie speelden nooit samen in de ploeg, maar zijn dit seizoen wel concurrenten in de beladen derby?

Amaury: “We hebben nog samen minivoetbal gespeeld, maar dat was eerder voor het plezier. In de heenronde stonden we voor het eerst tegenover elkaar en het was wel speciaal om tegenover mijn kleine broertje te staan. Voor één keer waren we absoluut geen vrienden.” (lacht)

Valentin: “Onze band is heel hecht en ik stak al veel op van Amaury, maar tijdens de wedstrijd telt het broer zijn even niet meer.”

Broers Rodriguez Da Silva tegenover elkaar in Boezinge-Vlamertinge
© VDB

De heenmatch was er eentje op het scherp van de snee. Wat zijn de verwachtingen voor zondag?

Amaury: “Wij gingen met 1-4 winnen op het veld van Vlamertinge en dat zullen ze daar nog niet vergeten zijn. Het was een match met veel intensiteit, duels en kansen langs beide kanten en dat zal volgens mij zondag niet anders zijn. We mogen ons aan een extra gemotiveerde tegenstander verwachten die er op gebrand is om revanche te nemen.”

Valentin: “Wij zitten in een heel goede periode en komen na onze recente 9 op 9 met veel vertrouwen aan de aftrap. Er werd bij ons al veel over de match van zondag gesproken en wij zijn klaar voor de strijd. Favoriet zou ik ons niet noemen, we zullen vanaf de eerste minuut geconcentreerd moeten zijn om Boezinge te kunnen kloppen.”

Amaury is breed en sterk, ik zou wat van zijn spiermassa willen stelen

Amaury: “Wij wonnen niet meer sinds eind november en zijn dus niet volledig tevreden over onze heenronde. We begonnen nog vrij behoorlijk maar gaven eigenlijk al teveel punten weg. Zondag moeten we op eigen veld absoluut aanknopen met de drie punten zodat we weer vooruit kunnen kijken in het klassement. De derby biedt ons de uitgelezen kans om een nieuwe start te nemen.”

Broers Rodriguez Da Silva tegenover elkaar in Boezinge-Vlamertinge
© VDB

Jullie zijn beiden polyvalente verdedigers, rechtstreekse duels moeten we dus niet verwachten?

Amaury: “Dat zal inderdaad niet vaak gebeuren maar op hoekschoppen kan het dat we elkaar wel eens gaan tegenkomen. Tijdens de match focus ik echter honderd procent op mijn eigen prestatie en zal ik geen oog hebben voor mijn broer. De verbroedering zal na de match zijn.” (lacht)

Valentin: “In de heenmatch zijn er toch een drietal kopduels geweest. Onze ouders hebben daar trouwens een leuke foto van gemaakt. Of ik die alle drie gewonnen heb? Laat ons zeggen dat we aan elkaar gewaagd zijn (lacht).”

Zijn er deze week al wat plaagstootjes geweest?

Valentin: “We proberen het voetbal en onze familieband zoveel mogelijk gescheiden te houden. We vermijden dus om mekaar uit te dagen. De rivaliteit zal zo al groot genoeg zijn zondag.”

Zijn er kwaliteiten die je bij je broer ziet waar je stiekem jaloers op bent?

Amaury: “Mijn broer is een complete verdediger. Stevig op de benen, technisch onderlegd en een prima lange bal. Maar wat ik vooral mis bij mezelf is de kalmte die Valentin uitstraalt. Bij mij slaat de adrenaline helaas wat sneller toe.”

Valentin: “Dat zal dan zijn omdat jij mij zo goed gecoacht hebt vroeger. (lacht) Bij Moeskroen was Amaury trouwens een beetje mijn voorbeeld. Ik ging altijd kijken toen hij op maandagavond met de beloften speelde. Amaury is breed en sterk, en met zijn 1m90 een echte reus. Ik zou dus wel een beetje van zijn spiermassa willen stelen.” (lacht)