Christ Vandevijvere verlaat SVD Kortemark na dit seizoen

© VDB
Bram Vanlerberghe

Na 2,5 seizoenen scheiden de wegen van Christ Vandevijvere en SVD Kortemark. De oefenmeester hoopt op een afscheid door de grote poort met het behoud in eerste provinciale. “Dan zouden we een huzarenstukje verwezenlijkt hebben.”

Christ Vandevijvere nam ruim twee jaar geleden de fakkel over van Chris Delheye. Voorheen was hij onder meer actief als trainer bij de jeugd van KSV Roeselare en KM Torhout alvorens toenmalig eersteprovincialer KFC Langemark te trainen. SK Staden was zijn volgende werkgever. Met de roodhemden dwong hij de promotie naar tweede provinciale af. OMS Ingelmunster werd de volgende uitdaging, maar na de fusie met KFC Izegem tot Mandel United moest hij plaats ruimen. De trainer, die een UEFA A-diploma op zak heeft, kwam vervolgens in Kortemark terecht. Na dit seizoen komt er na 2,5 seizoenen een einde aan de samenwerking. “Ik kreeg de kans om deze ploeg over te nemen. We verzekerden het behoud. Vorig jaar kenden we een superseizoen met de zesde plaats als uitschieter. Ik denk dat het een unicum is dat ze 43 punten behaalden in eerste provinciale. Nu verkeren we in degradatienood. We hebben een veel te kleine kern, waardoor ik soms moet trainen met maar 12 à 13 spelers. Het begon door te wegen dat ik zo nooit echt mijn ding kon doen. Maar geen kwaad woord over de spelers, want ze hebben zich dubbel geplooid op training. Vandaar ook mijn beslissing om er na dit seizoen bij Kortemark mee op te houden. Zo kan iemand anders de kans krijgen om met een nieuwe visie, een nieuwe insteek de ploeg in eerste provinciale te houden. Als we er dit seizoen in kunnen blijven, zou dat de kers op de taart zijn om met deze beperkte kern het behoud te realiseren.”

Wat ik wel zie is dat de jongens nog altijd achter mij staan. Na de overwinning tegen zondag zag je dat deze ploeg een boost kon gebruiken. Ze weten dat ik er alles aan zal doen om deze ploeg in eerste provinciale te houden. Ik hoop dat iedereen nog meegaat in het verhaal dat ik nog schrijf tot het einde van het seizoen. Als we het behoud kunnen realiseren, denk ik dat we over een huzarenstukje mogen spreken. Met alle zaken die we dit seizoen hebben meegemaakt…”

“De mensen die zich bezig houden met SVD Kortemark draag ik een bijzonder warm hart toe. Het is een zeer familiale en amicale club. Ik denk dat er geen enkele West-Vlaamse club in provinciale zo’n kantineuitbater heeft, die steeds zorgt dat er hapjes zijn na de training. Dat is top. Maar ik heb een grotere ambitie dan de club, dat steek ik niet weg. Ik heb mijn UEFA A niet zomaar gehaald. Je kan overal met het grote geld gaan zwaaien, maar in die twee jaar en drie maanden dat ik in Kortemark zit, moest er nog geen enkele speler zagen om zijn geld. Dat weegt soms meer op dan tegen loze beloftes.”

Uitzicht op een nieuwe ploeg heeft Christ Vandevijvere nog niet. “Er zijn meer trainers dan er ploegen zijn. Als je ziet hoeveel kandidaturen er binnen komen, als er een plaatsje vrijkomt. Maar hopelijk kan ik vertrekken door de grote poort: met het behoud. Dat ze me niet kunnen verwijten dat ik er niet alles aan gedaan heb. Ik ben een overlever, ik ben een vechter.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier