Essevee houdt met 0-0 Anderlecht in bedwang in Astridpark

© BELGA
Redactie KW

Een goed georganiseerd Zulte Waregem heeft een puntje meegegrist uit het Vanden Stock-stadion. Anderlecht miste de panache om de bezoekende defensie te ontwrichten en moet zich stilaan serieuze zorgen maken over Play-off 1. Essevee mist in de volgende thuismatch tegen Sint-Truiden wel de geschorste De fauw.

Eén wijziging bij Essevee in vergelijking met de thuismatch tegen Cercle: Francky Dury dropte Sylla in de basis, ten nadele van Henrik Björdal. Met twee spitsen was Zulte Waregem dus niet van plan zich in te graven in het Astridpark, maar de eerste prik kwam van de thuisploeg. Gelukkig voor Essevee kon Bolasie Dimata niet bereiken. Aan de overkant scoorde Bongonda met een knappe omhaal, maar de dribbelaar stond buitenspel.

Anderlecht had overwicht, maar moest oppassen voor tegenprikken van de bezoekers. Rond de twintigste minuut pareerde Bossut een poging van de jonge Verschaeren. Ook Najar waagde vruchteloos zijn kans. Zulte Waregem was niet erg onder de indruk en bleef zijn kans wagen, al resulteerde dat niet meteen in concreet doelgevaar. Tot Bongonda door de paarswitte defensie slalomde, maar op Didillon stuitte. Een goed gestarte, maar fel afgezwakte eerste helft kreeg nog vier minuten extra tijd, waarin Dimata Bossut nog eens onder vuur nam met een schot dat dynamiet miste. Aan de overzijde solliciteerde Sylla naar de 0-1, maar na een knappe aanname ging zijn knal over.

Paarse druk

Hopen op beterschap in de tweede helft dan maar. Anderlecht vatte meteen de koe bij de horens, Bossut moest plat op een pegel van Zulj. Zulte Waregem reageerde meteen, Didillon had een save nodig op een verraderlijke bal van Bongonda. Aanwinst Bolasie wilde de harten winnen van de thuisaanhang met een mooie actie, zijn schot ging over. Een vrijschop van Kums stuitte op de bezoekende doelman, in de herneming besloot Zulj naast. Ook een kopbal van Kara vond het net niet. Anderlecht voerde de druk stevig op, Essevee kwam er amper nog uit. Kwam er dan toch eens een schaarse tegenprik via De fauw, liep Sylla eigenlijk in de weg van de beter geplaatste Harbaoui.

Anderlecht miste het technisch vermogen om met creatieve oplossingen Zulte Waregem plat te walsen, tot Verschaeren met een listig balletje Zulj in de diepte stuurde. De Oostenrijker miste zijn controle en Bossut pareerde het gevaar. Aan de overzijde kwam Harbaoui enkele centimeters te kort om bij een center van Bongonda te komen.

De thuisploeg bleef proberen, een vlam van Zulj likte de lat. Het was het laatste wapenfeit van een match waarin Anderlecht voortdurend zichzelf zocht, maar niet vond. Zulte Waregem graait, na de winst bij Club Brugge, opnieuw iets mee bij een topclub.

(BVC)

Zulte Waregem: Bossut, Baudry, Pletinckx, Bürki, De fauw, Seck, Peeters, Bongonda, De Pauw, Sylla (83′ Bédia) en Harbaoui.

Geel: 62′ De fauw, 71′ Bolasie, 92′ Bédia.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier