Kortrijk duwt Essevee dieper in crisis na 0-2-winst

Teddy Chevalier en Ilombe 'Petit Pele' Mboyo na de wedstrijd. © BELGA

In een derby die zelden een deftig niveau haalde, trok KV Kortrijk het laken halverwege de tweede helft naar zich toe met een goal van Mboyo. Een wanhopig Essevee probeerde nog alles om een gelijkspel uit de brand te slepen, maar was te onmondig voor de goal. In de blessuretijd haalde Chevalier nog zijn gram tegen zijn ex-club door de 0-2-eindstand vast te leggen.

Bij Zulte Waregem verving Tardieu de geschorste Marcq, terwijl Thomas Buffel de plaats innam van Johan Björdal. Aan de overzijde dienden Rolland, Ouali en Ezekiel hun plek in de ploeg af te staan aan Azouni, Chevalier en Stojanovic.

De thuisploeg stak na vijf minuten voor het eerst de neus aan het venster: De fauw verlengde een corner van Faik, maar Kaminski was attent. Kortrijk reageerde met een schot van Stojanovic, dat voorlangs ging. Beide teams hadden duidelijk zin in een match met veel pit. Demir solliciteerde met een knappe pegel vergeefs naar de openingsgoal.

Vlak voor het kwartier viel die goal aan de overkant, via De Sart, maar het gejuich van de Kerels verstomde nadat de VAR de goal afkeurde wegens een voorafgaande duwfout.

Alles kan beter

Het spel bleef traag over en weer kabbelen, maar kansen waren schaars. Kaminski had weinig moeite met een kopbal van De Pauw, even later wist Bossut raad met een knap schot van Mboyo.

Veel goede wil, middelmatig niveau, met als exponent een gebrek aan goede ‘laatste ballen’. “Alles kan beter”, moet het credo van beide coaches tijdens de rust zijn geweest.

Koud gepakt

Na de pauze leek het opnieuw huilen met de pet op, al slaagde Mboyo er op een pass van Azouni bijna in om Bossut te verrassen (53ste minuut). Even later dreigde KVK opnieuw, nu ging een schot van Chevalier naast. Kort na het uur schrokken heel wat slaapkoppen wakker toen Sylla bijna een ontzetten van Lepoint in doel devieerde. Het gaf Essevee moed: minder dan een minuut later moest Kaminski aan de bak op een te zacht schot van Harbaoui, Sylla kon daarna niet genoeg bij een voorzet van Faik. Dat brak Essevee zuur op, want aan de overkant trof Mboyo wel raak: 0-1.

Een harde noot om kraken voor de thuisploeg, die krakkemikkig op zoek ging naar de gelijkmaker. Bongonda kwam in de buurt, maar kraakte zijn schot. Seconden later bediende diezelfde Bongonda Harbaoui, maar die kon de bal niet kadreren. Op een bal van Demir trof Buffel het zijnet. De ingevallen Soisalo schilderde de bal op de kruin van Harbaoui, maar die kopte naast. De thuisploeg kreeg in blessuretijd nog helemaal het deksel op de neus toen Chevalier op de counter simpel de 0-2 kon binnenduwen nadat doelman Bossut mee in de aanval was getrokken op een corner. De zorgen voor Dury en co worden almaar groter, de squadra van De Boeck kan alleszins voor even opgelucht ademhalen.

Zulte Waregem: Bossut, De fauw, Baudry, Demir, Walsh (89′ Soisalo), Tardieu, Faik, Buffel, De Pauw (57′ Sylla), Bongonda, Harbaoui.

KV Kortrijk: Kaminski, Kagelmacher, Azouni (68′ Avenatti), Mboyo (80′ Kanu), Chevalier, Stojanovic (63′ Ajagun), Hines-Ike, Van Der Bruggen, Lepoint, De Sart en D’Haene.

Doelpunt: 71′ Mboyo 0-1, 90+” Chevalier 0-2.

Geel: 94′ Buffel en Chevalier.