Volwassen Antwerp pakt met 1-2 volle buit bij Zulte Waregem

Essevee-doelman Sammy Bossut moest twee doelpunten slikken © (Foto Belga)

Met een goal vlak voor en vlak na de rust, zette Antwerp zich helemaal op rozen aan de Gaverbeek. Zulte Waregem bood in de eerste helft meer dan duchtig weerwerk, maar deemsterde na de pauze helemaal weg. Volgende week moet Essevee op Lokeren proberen het degradatiespook verder van zich af te schudden.

In vergelijking met de laatste match van 2018 op KV Kortrijk, onderging de armada van Francky Dury een ware metamorfose voor de partij tegen de Great Old. Demir (ziek), Bürki (niet fit genoeg), Harbaoui (geschorst), Faik en Nissilä (stuk voor stuk gepasseerd) ruimden plaats voor Seck, Peeters en Idrissa Sylla (pas getransfereerd), De fauw (terug uit ziekte), De Pauw en de jonge Pletinckx.

Een vrij experimenteel team dus, dat met het rotervaren Antwerp bepaald geen hapklare brok voor de kiezen kreeg. Toch tekende de thuisploeg voor de eerste kans: Bolat moest een venijnige kopbal van De fauw uit zijn kooi ranselen. Vijf minuten later (12′) verdiende een knappe combinatie, matig afgewerkt door De Pauw, een beter lot. Het illustreerde de wil van de thuisploeg om het laken naar zich toe te trekken. Antwerp hield het bij voorzichtig voetballen vanuit de organisatie, alleen Bolingi stelde met een te zwakke kopbal even Bossut op de proef. Dan waren we al een half uur ver. De toeschouwers hadden dus weinig om zich aan op te warmen, maar konden een fantastische pass van Peeters op Bongonda (die een betere voortzetting verdiende) wel pruimen.

Zes minuten voor de rust ontsnapte Essevee aan een achterstand toen Bossut met een knappe reflex Lamkel Zé van de openingsgoal hield. Eén minuut later was het toch raak: Mbokani rondde een mooie aanval van Antwerp af (41′). 0-1 was meteen ook de ruststand.

Koud gepakt

Luttele minuten na de pauze leek de match al helemaal beslist. De bezoekers kregen een vrijschop na een trekfout van Seck, Refaelov krulde het leer heerlijk voorbij een volledig verraste Bossut: 0-2. Na een knal van Yatabaré probeerde Essevee wat terug te doen, helaas vond Sylla het doel niet. De thuisploeg mocht zich gelukkig prijzen dat Bossut de meubelen recht hield op een poging van Lamkel Zé.

Er moest iéts gebeuren, besefte ook Francky Dury. Een dubbele wissel op het uur (Soisalo en Henrik Björdal voor Tardieu en De Pauw) moest voor meer aanvallend geschut zorgen. Veel zoden zette dat niet aan de dijk, bovendien was het uitkijken voor gevaarlijke Antwerpse counters. Het geloof bij de thuisploeg nam met de minuut af, al moest Bolat enkele minuten voor tijd nog knappe saves uit de handschoenen toveren op pegels van Bongonda en de ingevallen Mamadou Sylla. Uiteindelijk trof Bongonda toch nog raak met een kopbal, maar die kwam te laat om nog op een gelijkspel te hopen.

Antwerp blijft vlot meedraaien aan de top van het klassement, Essevee moet naar onderen blijven kijken en prijst zich gelukkig dat Lokeren, bij wie het volgende week op bezoek moet, ook onderuit ging.

Zulte Waregem: Bossut, De fauw, Baudry, Pletinckx, Walsh (71′ Sylla), Tardieu (60′ Henrik Björdal), Seck, Peeters, Bongonda, De Pauw (60′ Soisalo) en Idrissa Sylla.

Doelpunten: 41′ Mbokani 0-1, 49′ Refaelov 0-2, 93′ Bongonda 1-2.

Geel: 32′ Lamkel Zé, 45′ Bolingi, 75′ Yatabaré.