Hermes naar het Sportpaleis na thriller in Zoersel (3-2)

Redactie KW

Hermes Oostende heeft haar finale ticket beet. Na een match vol spanning pakte het hun nodige tweede set met het kleinste verschil.

Nina Coolman was de grote uitblinkster. Op 10 februari verwacht de fiere voorzitter Develter dan ook een volksverhuizing richting Sportpaleis. Het is precies dertig jaar geleden dat Hermes nog eens een bekerfinale mocht betwisten.

Alle ingrediënten waren aanwezig om er een schitterende volleybalnamiddag van te maken. Een volle zaal met heel veel luidruchtige supporters en twee ploegen die op hun best stonden. Inzet was het felbegeerde ticket voor het Sportpaleis.

De thuisploeg kwam met een gelukje 2-0 voor. Jasmien Biebauw nam haar ploeg op sleeptouw en met een ace maakte ze er 3-4 van. Tot 7-7 kond de thuisploeg gelijke tred houden. Dan was het moment van opposit Jitse Verbinnen aangebroken. Na een powersmash mocht ze zich opmaken voor een opslagreeks. Een stevig blokkende Blenckers helpte mee om in een trek naar 7-14 uit te lopen. Nina Coolman deed er met een gekruiste smash nog een schepje bovenop.

De thuisploeg liet zich echter niet zomaar naar de slachtbank leiden en knabbelde, mede door miscommunicatie bij de kustploeg, enkele puntjes van hun achterstand af (14-17). Twee missers op rij van Verbinnen bracht hen tot op twee puntjes (17-18). Nina Coolman haar plaatsballetje was enkel het doekje om te bloeden want even later wezen de bordjes 19-19 gelijk. Na een mooie verdedigende actie scoorde Blenckers met een powersmash doorheen het midden. Verbinnen zette met twee opslagen op rij de scheve situatie terug recht (19-21).Coolman deed er nog een schep bovenop (20-23). Lize De Valkeneer zorgde op smash voor de setbal. Die werd mooi door Blenckers afgeblokt. De 0-1 was met 20-25 een feit. Nog één set te gaan voor de Groen-Gele dames .

De tweede set begon met een kleine rush van de thuisploeg. De opslagdruk van Mertens zorgde telkens voor een moeilijke receptie aan de Hermes kant. Ex-Hermesspeelster Wittock zorgde mee voor de 3-0 tussenstand. Hermes steunpilaar Blenckers zorgde met een killerblok voor de ommekeer. Bij 5-2 was het terug Wittock die aan slag kwam.

Hermes begon wat gas terug te nemen en keek tegen een 7-3 achterstand aan. Biebauw was echter bij de pinken en met enkele superpasses plaatste ze topscoorder Nina Coolman aan zet. Zij stelde niet teleur en bracht de score bijna terug in evenwicht (9-8). Bij

11-9 kwam het punt van de wedstrijd eraan. Hermes verdedigde tot driemaal toe, maar zag de smash van Blenckers door een warmgelopen Wittock afgeblokt (12-9). Beide ploegen bezondigden zich aan enkele opslagmissers. Zoersel kon met middenspeelsters Sarah Cools aan de opslag terug enkele punten verder uitlopen 20-12. Hermes vond geen tweede adem meer en moest met lede ogen toezien hoe de thuisploeg naar 22-14 uitliep. Bij 24 -15 kon Blenckers de eerste setbal nog neutraliseren. Ook de tweede werd door dezelfde Blenckers afgeblokt. Nina Coolman sloeg echter haar opslag buiten (25-17).

Ook in de derde set was de thuisploeg het best vertrokken (3-1). Wittock, alweer zij, bleef echter vol doorsmashen. Cools serveerde naar 6-2. Receptioneel kregen de dames van coach Deveylder geen enkele voet meer aan de grond. In geen tijd stond het dan ook 9-2 achter en werd er in alarmfase gegaan. De ervaren Lafeber bracht even rust maar Zoersel wachtte niet en duwde door tot 12-6. Verbinnenaan de opslag bracht Hermes even dichterbij 12-8. Bij 15-9 etaleere de bijna 40-jarige Lafeber nog eens haar kunnen. Blenckers serveerde naar 15-11. Sarah Cools zorgde vanop de hoek voor een onderbreking (18-12).

Blenckers bracht met een smash door het midden de spanning wat terug (19-16). Bij 20-18 kwam het sleutelmoment eraan. Wittock haar plaatsbal werd door Coolman gecounterd 20-19. Beide deden er nog een puntje bovenop. In een zinderend slot kreeg uitblinkster Wittock een hoofdrol. Bij 24-21 kon Jasmien Biebauw op formidabele manier redding brengen. De tweede setbal werd echter door Cools afgemaakt 25-22.

De temperatuur ging in set vier met een ruk de hoogte in. Hermes was wel bij de les en liep 11-15 uit. Coolman bleef de ene na de andere smash afmaken. Toch vond de thuisploeg telkens een antwoord en werd de kloof tot op één punt gedicht (16-17). Blenckers serveerde tot 16-20.

Cools zette de thuisploeg terug 19-21 en even later op 21-21. Lize De Valkeneer werd terug ingebracht en bracht samen met een blok van Sofie Van Acker de stand op 22-23. Blenckers blokte Hermes naar de setbal van de beslissing. Die werd door Wittock mooi afgeblokt. De tweede kans werd door Clerckx blok en buiten geslagen (24-24). Met een monstersmash langs de lijn zorgt dezelfde Clerckx voor de ommekeer (25-24). Nina zorgde nu voor de verlossing. Cools zorgde voor een nieuwe kans maar een foute toets van Wittock stelde weer gelijk (26-26). Lauwers en Biebauw scoorden nu elk om beurt (27-27). Lafeber zorgde met een geplaatse smash voor de setbal (27-28). De goeie blijkt want op een nieuwe smash van Lafeber maakte Zoersel een netfout. De tweede set betekende ook meteen dat het ticket voor de finale binnen is.

In een overbodige tiebreak bleven beide ploegen in elkaars buurt. Bij 7-10 maakte Biebauw een klein kloofje. Wittock breide nog een vervolg aan haar prachtprestatie en bracht de thuisploeg terug langszij (10-10). Lafeber zorgde voor de 10-12. Cools zorgde met blok op Coolman voor de 12-12. Bij 14-13 nam Cools de eerste matchtbal voor haar rekening. De Valkeneer neutraliseerde en sloeg met een geplaatste service de eerste wedstrijdbal meteen raak 14-16.

(John LONCKE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier