Hermes Oostende klopt Tongeren na 0-2-achterstand

Hermes Oostende moest een 0-2-achterstand ombuigen naar winst tegen Tongeren. © (Foto VDB)

Leider Hermes Oostende is tegen Tongeren door het oog van de naald gekropen. Het zette een achterstand van twee sets en 0-5 in set drie om in een 3-2 zege. Doordat eerst achtervolger Asterix met dezelfde score bij VDK Gent won, blijft de Oostendse voorsprong twee punten.

In de openingsset leek er lange tijd geen vuiltje aan de lucht. Hermes, dat vorige zaterdag Tongeren met 3-0 terug huiswaarts stuurde, kwam via knap serverend en aanvallend werk van onder andere Coolman en Blenckers stond het al snel 16-11. Een opeenstapeling van persoonlijke fouten en stevig verdedigend werk van Tongeren veranderde plots het wedstrijdbeeld.Tongeren profiteerde en ondanks een goede invalbeurt van Lafeber, slaagden we er niet in om de eerste set binnen te halen (25-27).

De set achterstand werkte verlammend voor de thuisploeg. Tongeren stond receptioneel stevig in de schoenen en maakte vooral opvallend weinig fouten (11-16). Hermes leek de achtervolging succesvol te kunnen afronden (20-21). In money-time stokte de afwerking en voor het eerst dit seizoen keken ze tegen een 0-2-achterstand aan (22-25).

In set drie kwam De Boeck in ruil voor Platteeuw. Een 0-5 op het scorebord deed niet veel goeds vermoeden maar na een time-out en een knappe servicereeks van De Boeck, vonden de Hermes dames wel de energie terug om de rug te rechten en te knokken voor wat ze in principe wel verdienden. Met een uitmuntende Coolman aan het roer had Datovoc even geen antwoord. De stabiliteit in de achterlijn zorgde ervoor dat Biebauw vrij kon verdelen en dat zette Blenckers en Verbinnen op rozen. (25-15)

In de vierde set kende de thuisploeg wel een een betere start en namen ze al snel het voortouw. Een betere organisatie en meer grinta in het team maakte het meer evident om te spelen. Minder fouten en efficiënter in de afwerking (o.a. De Valkeneer en Coolman) waren de sleutels tot een gelijkspel (25-20).

De start van set 5 verliep gelijkopgaand. Bij 4-4 zorgde uitblinkster Coolman voor een eerste kloofje. Na de wissel van speelhelft, drukten de Boeck en Blenckers hun stempel op de wedstrijd van aan de servicelijn en mocht Biebauw de partij besluiten met een subtiele tweedehandsbal (15-10).

Zaterdag speelt Oostende de topper bij Asterix.