Dit was onze Tour van 2018

Serge Pauwels, hier met echtgenote Ine Beyen na de 13de rit in Valence, trok vier keer ten aanval, maar werd daar amper voor beloond. Door een valpartij, waar hij zelf niets aan kon doen, moest hij zelfs opgeven. (Foto Belga) © BELGA
Tom Vandenbussche

Acht West-Vlaamse deelnemers telde de Tour dit jaar. Vijf ervan haalden Parijs. Samen waren ze goed voor zeven toptienplaatsen, meer dan 1.000 aanvalskilometers, 21.030 euro prijzengeld en nog veel meer. Een terugblik in cijfers.

9

Het aantal keer dat Timothy Dupont zich in de Tour in de top 15 van de rituitslag sprintte. De laatste West-Vlaming die daarin slaagde, was Johan Museeuw in 1992. De Gistelnaar – toeval of niet: Dupont woont er sinds eind juni ook – eindigde toen twaalf keer in de top 15, won weliswaar geen rit, maar haalde drie keer het podium en werd tweede in het puntenklassement. Duponts strafste prestatie was een zesde plaats in de tweede rit. Verre van slecht voor een Tourdebutant die amper vijf jaar geleden (!) nog kermiskoersen voor eliterenners zonder contract in Meulebeke, Oudenburg en Dadizele won.

Tourdebutant Timothy Dupont eindigde negen keer in de top 15. Sinds Johan Museeuw in 1992 was daar geen enkele West-Vlaming nog in geslaagd. (Foto Belga)
Tourdebutant Timothy Dupont eindigde negen keer in de top 15. Sinds Johan Museeuw in 1992 was daar geen enkele West-Vlaming nog in geslaagd. (Foto Belga)© BELGA

38

Zoveel jaar is het geleden dat Pol Verschuere een late solo op de Champs-Elysées in Parijs succesvol afrondde en de slotrit van de Tour kon winnen. Yves Lampaert trad afgelopen zondag ei zo na in de voetsporen van de Tiegemnaar, maar werd, mede door de forse tegenwind, in extremis door het peloton overrompeld. Nog twee andere West-Vlamingen wonnen ooit de mythische Tourrit op de Champs-Elysées, sinds 1975 een jaarlijkse traditie in La Grande Boucle: Freddy Maertens (1981) en Johan Museeuw (1990). Zij haalden het in een massasprint.

Een uitstekende Yves Lampaert werd derde in de kasseienrit naar Roubaix, strandde op een zucht van ritwinst in Parijs en stond Fernando Gaviria en Julian Alaphilippe bij. (Foto Belga)
Een uitstekende Yves Lampaert werd derde in de kasseienrit naar Roubaix, strandde op een zucht van ritwinst in Parijs en stond Fernando Gaviria en Julian Alaphilippe bij. (Foto Belga)© BELGA

390

Het aantal kilometer dat Guillaume Van Keirsbulck in deze Tour in de aanval reed. In de vierde rit reed hij 193 km voorop met Dimitri Claeys, Jérôme Cousin en Anthony Perez en werd hij pas op 800 meter van de aankomst teruggegrepen. In de 18de etappe waren Thomas Boudat, Niki Terpstra, Luke Durbridge en Mathew Hayman 153 km lang zijn vluchtgezellen. En ook in de slotrit in Parijs liet hij zich niet onbetuigd: 44 km in de frontlinie met Damien Gaudin, Taylor Phinney, Silvan Dillier, Michael Schar en Nils Politt. Twee keer won GVK een tussensprint, één keer kwam hij als eerste boven op een helling van vierde categorie. Een prijs voor de strijdlust leverde het hem in tegenstelling tot een jaar geleden niet op, een terugkeer naar de WorldTour (het nieuwe CCC rond Greg Van Avermaet) daarentegen wel. Ook Yves Lampaert (14de rit), SergePauwels (10de, 11de, 12de en 15de rit) en Julien Vermote (5de en 14de rit) toonden zich in een (lange) vluchtpoging.

Guillaume Van Keirsbulck reed bij zijn Tourdebuut in 2017 één dag in de aanval. Dit jaar deed hij dat drie keer, maar ritwinst zat er jammer genoeg niet in. (Foto Belga)
Guillaume Van Keirsbulck reed bij zijn Tourdebuut in 2017 één dag in de aanval. Dit jaar deed hij dat drie keer, maar ritwinst zat er jammer genoeg niet in. (Foto Belga)© BELGA

1985

Het was al 33 jaar geleden dat drie West-Vlamingen de Tour vroegtijdig moesten verlaten. JensKeukeleire (kuitbeenbreuk), Serge Pauwels (elleboogbreuk) en Tim Declercq (maagontsteking) waren de ongelukkigen. In 1985 – haalden Dirk Demol, Stefan Morjean en LucWallays Parijs niet.

10.000

Het bedrag in euro dat Serge Pauwels zou hebben opgestreken als hij zijn derde plaats in het bergklassement (na Julian Alaphilippe en Warren Barguil) had kunnen behouden. Door een onnozele valpartij, veroorzaakt door de Australiër Damien Howson, kon hij echter niet meer starten in de 16de rit. Eindwinst had Pauwels zelfs het dubbele opgeleverd. In de vorige drie edities – tiende in 2015, zesde in 2016 en tiende in 2017 – was Pauwels al in de top tien van het bergklassement geëindigd.

De laatste West-Vlaming die de top vijf haalde, was Nico Mattan in 2000: vijfde, na Santiago Botero, Xavier Ochoa, Richard Virenque en PascalHervé.

De laatste West-Vlaming die een dag in de bolletjestrui mocht rondrijden, was Hendrik Devos in 1987. Hij sprokkelde in de zesde rit door de Vogezen punten op de Champ-du-Feu, Col du Donon en Col de la Chipotte.

21.030

Het prijzengeld in euro dat de acht West-Vlamingen tijdens de Tour individueel bijeen reden. Yves Lampaert (6.270 euro) was de grootste slokop, ook al miste hij op de slotdag nog 11.000 euro voor ritwinst op de Champs-Elysées. De andere West-Vlaamse prijsbeesten in de Tour van 2018: Timothy Dupont (5.700 euro), Guillaume Van Keirsbulck (4.640 euro), Serge Pauwels (1.980 euro), Sep Vanmarcke (1.440 euro) en Julien Vermote (1.000 euro).

Daarmee deden we iets beter dan vorig jaar, toen de vijf aanwezige West-Vlamingen – Jens Keukeleire, Pauwels, Van Keirsbulck, Pieter Vanspeybrouck en Vermote – samen 20.170 euro prijzengeld vergaarden. Een jaar eerder bleven Jens Debusschere, Pauwels, Vanmarcke en Vermote op 17.450 euro steken. In 2015 tekenden Debusschere, Stijn Devolder, Vanmarcke, Vermote en vooral een uitstekende Pauwels voor 11.650 euro. U ziet: elk jaar worden we (een beetje) beter, want het voorbije decennium – 5.080 euro in 2014 (dankzij Keukeleire en Vanmarcke), 870 euro in 2013, 400 euro in 2012, 2.440 euro in 2011 (dankzij Gianni Meersman), 4.530 euro in 2010 (vooral dankzij Jurgen Van de Walle), 450 euro in 2009 en 2.590 euro in 2008 – scoorden de West-Vlamingen nooit beter.