De biotrilogie van Joris Denoo

Joris Denoo bij het Streuvelsmonument in het Heulse kasteelpark: "Ja, ik houd van Streuvels." © NOM
Redactie KW

Zo’n 120 boeken heeft Joris Denoo al uitgegeven. Er kan dus nog wel eentje bij. Onlangs is hij 65 geworden en dus tijd voor een biografie? Het is een ‘bio-trilogie’ geworden. Een eigen taalvondst waar de Torhoutse Heulenaar een patent op heeft. Zoals ook de titel: Upperdog.

Joris Denoo (65) is geboren en getogen in Torhout en heeft er ook zijn hele loopbaan gewerkt: vijf jaar geleden is hij er met pensioen gegaan als lector Nederlands aan de lerarenopleiding van Vives. Intussen woont hij wel al meer dan 40 jaar in Heule. Al die tijd heeft Joris geschreven. In het begin vooral poëzie en jeugdboeken, gaandeweg alle mogelijke genres: “Alleen geen horror en detectives, ik lees dat ook zelf niet graag. Ik voel mij het meest in mijn sas met verhalen van een tiental pagina’s, al raakt zoiets jammer genoeg moeilijk uitgegeven.”

Bekende Heulbewoners

Nu dus een biotrilogie, die uiteraard uit drie delen bestaat: Upperdog, Upper Class en Uppercut. Het eerste deel is het meest echt biografische. Leeftijd is de rode draad. De auteur komt als OJJO (oude jongere/jonge oudere) op voor de ouderen. “Alles moet jong zijn. Ze moeten maar eens ophouden met aftermidlifers alleen maar aan te spreken wanneer het gaat over licht urineverlies of karakterkoppen om streekbieren in te gieten. Maar het blijft hilarisch. Ik heb zelf nog een paar keer moeten lachen bij het lezen van de drukproeven…”

Het tweede deel, Upper Class, speelt zich af in Heule, het verstedelijkte dorp dat anno 1977 gefusioneerd werd met (in de volksmond: gefusilleerd door) de grotere broer stad Kortrijk. Iedere ‘Heulbewoner’ die hij kent, duikt er wel ergens in op. In het laatste deel, Uppercut, levert de auteur een boksmatch met zichzelf en met zijn alter ego’s die hij her en der gebruikt, zoals Sjors DNO of Bjarne Donderdag. Maar hier kruipt hij in de huid van Rembert Anneessens die fictieve avonturen beleeft, tot in Zuid-Afrika.

Wie ook in het boek voorkomt, is Stijn Streuvels, geboren en getogen in Heule. “Ik ben bewonderaar, heb alles van hem gelezen. Hij kwam al voor in mijn boek De Bende van de Beeldenaar. Ik hou van zijn strijkende haar en zijn sterke karakter”, zegt Joris, die dagelijks bezig is met zijn vele blogs of zijn Miljarden Flarden, een taalspielereitje op Facebook.

De biotrilogie van Joris Denoo

De biotrilogie Upperdog wordt op zondag 16 september van 14 tot 17 uur voorgesteld op het Plein in Kortrijk met o.a. een performance door het collectief De Letterzetter. Een tweede voorstelling vindt plaats op donderdag 27 september klokslag 20 uur in zaal De Heerlijkheid ‘aan het station van republiek Heule’.

(Noël Maes)

‘Upperdog’, Uitgeverij Bibliodroom, 212 blz., 22,95 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier