De verwoestende kracht van de oorlog

Redactie KW

De in Brugge geboren maar al sinds 1987 in Nederland wonende Inge De Bruyne schreef met Alles gaat opperbest een opmerkelijk boek. Daarin schetst ze aan de hand van tientallen foto’s een kroniek van haar familie. Het is het verhaal van een van die duizenden families waarvan het bestaan door de Grote Oorlog werd ontwricht.

“Het vertelt de bewogen geschiedenis van mijn grootmoeder, Maria Dewulf. Als op 4 augustus 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, woont mijn grootmoeder met haar familie in Lombardsijde, een slaperig dorp aan de kust bij Nieuwpoort”, aldus de auteur. “Op 27 oktober, de dag van haar 18de verjaardag, staat haar geboortedorp in brand en is Maria een van de anderhalf miljoen Belgen die halsoverkop moeten vluchten voor de naderende vijand. Haar familie verliest alles wat ze generaties lang met eindeloos veel geduld en hard werken heeft opgebouwd. Lombardsijde wordt met de grond gelijkgemaakt, het hechte gezin valt uiteen, de zonen vertrekken naar het front, de eerste doden vallen”, gaat Inge voort.

De auteur werd geboren in Brugge, studeerde moderne geschiedenis aan de KU Leuven en woont en werkt al sinds 1987 in Nederland. Daar schreef ze de voorbije tien jaar ook aan dit boek. “Aan de hand van 93 foto’s volgt het boek het door de Grote Oorlog zwaar getroffen gezin. Ik heb de voorbije tien jaar elke gebruikte foto gelokaliseerd, geïdentificeerd, van een verhaal voorzien en in de historische context geplaatst”, vertelt de auteur, die voor haar boek dagenlang in archieven, bibliotheken en genealogische databanken doorbracht. “Ik heb familieleden gesproken en overleveringen geverifieerd. Ik ben ook regelmatig naar de plekken gereisd waar mijn familieleden hebben gewoond, in de hoop dichter bij de essentie van het verhaal te komen en ze beter te begrijpen. Dit boek gaat niet alleen over de soldaten aan het front, maar schenkt ook aandacht aan iedereen die met de verwoestende kracht van de oorlog wordt geconfronteerd.” (PDV)

‘Alles gaat opperbest!’, 218 blz., 24,90 euro. Het boek kan worden besteld via https://ingedebruyne.com/

Aan de hand van oude foto's schetst Inge De Bruyne hoe de oorlog haar eigen familie getroffen heeft.
Aan de hand van oude foto’s schetst Inge De Bruyne hoe de oorlog haar eigen familie getroffen heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier