Je moet een geloof niet rationeel willen verklaren

Stephanie Rogeau
Stephanie Rogeau Medewerker KW

Geen boeiender ras dan het West-Vlaamse, vindt ook Stephanie Coorevits. De schrijfster, psychologe en televisiemaakster laat zich graag inspireren door de West-Vlamingen en hun gewoontes.

Een ander iets dat vaak gedacht wordt over West-Vlamingen, is dat wij nog steeds erg katholiek zijn. Dat komt natuurlijk doordat CD&V hier zo goed scoort. Ik denk dat dat nonsens is. 1. Omdat ik er het programma van de CD&V eens op heb nagelezen en nergens zeggen de christendemocraten dat we op zondag naar de kerk moeten omdat we anders zullen branden in de hel. En 2. Omdat de kerk hier op zondag even leeg is als in pakweg Destelbergen of Zonhoven. Ik vel daarover geen waardeoordeel. Of je nu in God, spaghetti of in niets gelooft, voor mij is dat allemaal goed zolang je daarmee niemand lastig valt of je overtuiging als excuus gebruikt om anderen pijn te doen.

Ik persoonlijk ben niet gelovig. Het lijkt me gewoon zeer onwaarschijnlijk dat er een wezen in de wolken woont die over ons wel en wee beslist. En ja, ik wéét het, je moet een geloof niet rationeel willen verklaren, daarom heet het geloven. Ik snap het concept. Zo’n uitleg doet me gewoon iets te vaak denken aan een kleuter die honderd keer vraagt waarom iets niet mag waarop de mama antwoordt met ‘daarom’. Maar wellicht ben ik te kritisch in dit soort zaken…

Het Oude Testament heeft alle elementen van een goede thriller

Los daarvan moet ik toegeven dat ik die verhalen uit het Oude Testament fantastische literatuur vind. Oké, heel vlot leest het allemaal niet en die tekengrootte kon optimaler, maar in se bevat dat boek alle elementen van een goede thriller: rampspoed, diefstal, moord, overspel, je kan het zo gek niet verzinnen of het staat erin.

Op een goede dag mag ik daarover al eens mijmeren en dan voel ik me heel erg verbonden met alle mensen van vroeger en nu. Immers, die verhalen uit de Bijbel zijn niets anders dan onze zoektocht naar betekenis. Net zoals de Grieken dat deden via hun mythen en sagen, deden de christenen dat in de Bijbel en doen wij dat heden ten dage door onze ouders door de mangel te halen in psychotherapie of onze chakra’s te reinigen in de yoga.

Ik kan niet anders dan de mensheid op dergelijke momenten erg aandoenlijk te vinden: wat een fantasie hebben wij toch en hoe graag leven we dan wel niet als we hopen dat het voor eeuwig zal duren? Dus neen, ik heb geen enkel probleem met het geloof. En bij uitbreiding ook niet met CD&V. Ik wens de partij het allerbeste voor de komende verkiezingen.