Angelo giet magazine in boek

Voor de eerste keer in het najaar pakt Angelo Dorny met een boek uit. "Alle gerechten zijn vegetarisch, omdat we de groenten de hoofdrol wilden laten spelen." © Roos Mestdagh
Bert Vanden Berghe

Onze tuinman Angelo Dorny oogst dezer dagen een nieuw boek: ‘De Tuin op Tafel’, geïnspireerd op het gelijknamige magazine dat hij vier keer per jaar uitbrengt. Deze keer staan de seizoenen én hun groenten centraal. “Televisie is geen einddoel op zich, maar het zou het plaatje wel compleet maken, ja.”

Eigenlijk hoeven we Angelo Dorny niet voor te stellen, zeker niet aan de trouwe lezers van dit magazine. Hij schrijft columns, blogt, is de vaste tuinspecialist voor De Madammen op Radio 2, heeft een eigen YouTubekanaal waar hij twee video’s per week vertoont, was het gezicht van de VLAM-campagne, maakt per jaar vier magazines plus een special van het moestuinmagazine Een Tuin op Tafel, bouwt zijn hele tuin om en als hij even een gaatje vrij heeft, doet hij een Instagram Live, waar je via Instagram rechtstreeks vragen aan hem kunt stellen. Een mens zou zich afvragen wanneer Angelo überhaupt tijd heeft om een nieuw boek te schrijven, laat staan zo’n lijvig exemplaar.

Praktisch en mooi

“Iedereen zegt altijd dat zijn laatste boek het beste is, maar dit voelt echt zo aan”, glundert Angelo. “Er zijn al heel wat moestuinboeken, en ook kookboeken die zich op zelfgekweekte groenten baseren. Ik wilde het beste van beide werelden. Een boek dat uitblinkt qua lay-out en foto’s én tegelijkertijd bijzonder praktisch is door de tuin en de keuken op een perfecte manier te verbinden. Met de uitgever was er zelfs een tijdje overleg of het wel zo verstandig was om een recept zo dicht bij een segment over de naaktslak te laten aansluiten. Maar ik wilde zoveel mogelijk die voeling met de natuur behouden. Dat is ook de reden dat het boek per seizoen ingedeeld is.”

“Het is de eerste keer dat ik een boek in het najaar lanceer”

De Tuin op Tafel is overigens geen ‘best of’ van zijn magazine. “Ik ben van nul begonnen. De meeste onderwerpen zijn al eens aan bod gekomen, ja. Maar zowel de inhoud, de vorm als de recepten zijn volledig nieuw. Weet je, ik probeer vooral mijn eigen goesting te doen op professioneel vlak. Mijn grote voorbeelden zijn de Engelse Monty Don en Alys Fowler, of in ons land Pascale Naessens. Zij springt er bij ons wel bovenuit. Niet alleen kan zij de mensen echt enthousiasmeren om mee te gaan in haar verhaal, maar haar boeken zijn ook echte pareltjes, zeker qua inhoud, maar ook op technisch vlak. Het zijn bijna heuse fotoboeken. Daarom ben ik ook zo blij dat ik opnieuw met dezelfde fotografe kon werken. Roos Mestdagh is een hele straffe foodfotografe met absoluut geen ego. Ik kon zelf de volledige styling doen, want we zitten op dat vlak echt wel op dezelfde lijn. Dat hele creatieve proces is bijna nog fijner dan schrijven. Ik ben zelfs naar Nederland gereden om de eerste exemplaren van de persen te zien rollen. Het heeft echt iets magisch. Het is bovendien de eerste keer dat ik een boek in het najaar lanceer. Anders doe ik dat bij de start van het moestuinjaar, maar veel mensen beginnen er nu al aan.”

Groenten in hoofdrol

Opvallend: alle gerechten zijn vegetarisch. “En nee, ik ben zelf geen vegetariër, al moet ik zeggen dat ik daar steeds bewuster mee bezig ben. We hebben lang getwijfeld om vis of vlees aan de recepten toe te voegen, maar uiteindelijk willen we de groenten de hoofdrol laten spelen. Eerlijk, ik dacht vroeger altijd dat vegetarisch koken ofwel veel werk was, ofwel niet lekker, maar bij het uitwerken heb ik die mening helemaal moeten herzien. Ik eet nu ook veel gevarieerder dan vroeger. Doorgaans kweek ik zoveel mogelijk zelf, maar afgelopen zomer pikte ik radijzen op in de supermarkt. Toen ik zag dat ze van Marokko afkomstig waren, heb ik ze meteen teruggelegd. Waanzin hoe zo’n lokaal en makkelijk te kweken product moet ingevoerd worden. Om die reden heb ik ook geen avocado in mijn recepten verwerkt. Onwaarschijnlijk hoeveel liter daarvoor gebruikt wordt en hoe groot de ecologische voetafdruk is. Al heb ik geleerd dat vele families in Spanje voor een vast inkomen op die productie rekenen. Het is een moeilijke evenwichtsoefening, maar ik vind dat duurzaamheidsverhaal steeds belangrijker aan het worden en daarop wil ik mij in de toekomst meer richten.”

Tien jaar

Wat staat er voor de rest op de planning? “De YouTube-video’s blijven doorlopen. We houden geen winter- of zomerstop, wat dus best intens is. Onze tuin werd helemaal leeggemaakt en dit najaar beginnen we aan de basis, om dan in het voorjaar de tuin weer op punt te zetten. Het zal ook als rode draad gebruikt worden in de video’s, aangevuld met de klassieke tips.” Angelo steekt niet onder stoelen of banken dat hij van camerawerk houdt en dat televisiewerk nog op zijn verlanglijstje staat. “Ik sta vandaag veel verder dan toen ik een rubriek in De Keuken van Sofie (op VTM, red.) had. Het is geen einddoel op zich, maar het zou wel het plaatje afmaken. In 2020 ben ik tien jaar actief professioneel bezig met de moestuin. Zoiets iets had ik nooit durven dromen. Als ik dan naar dit boek kijk, kan ik alleen maar heel gelukkig zijn.”

Angelo giet magazine in boek

De Tuin op Tafel van Angelo Dorny verschijnt op 26 september bij Uitgeverij Manteau,208 pagina’s, 24,99 euro.

Meer info ook op www.tv.angelodorny.be

Pasta met geroosterde bloemkool en pesto van boerenkool

Angelo giet magazine in boek
© Roos Mestdagh

60 minuten voor 4 personen

Ingrediënten

1 bloemkool

500 g boerenkool

1 deciliter olijfolie

60 gram pijnboompitten of amandelen

80 gram Parmezaanse kaas

500 gram pasta naar keuze

400 gram spinazie

peper en zout

Werkwijze

Snijd de bloemkool in roosjes, was goed en schik in een ovenschaal. Kruid met peper en zout en zet in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende 40-45 minuten.

Neem ondertussen een ruime maatbeker of hakmolen en voeg de volgende ingrediënten samen: de boerenkool, olijfolie, pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Mix tot je een gladde pestosaus krijgt. Zet opzij.

Controleer de bloemkool en kook de laatste 15 minuten de pasta gaar zoals aangegeven op de verpakking.

Giet af, vang de pasta op in een kookpan en meng er meteen de pesto door. Roer goed.

Voeg de spinazie toe en meng die door de pasta. De blaadjes zullen slinken door de resterende warmte.

Serveer de geroosterde bloemkool met de pasta en garneer met extra Parmezaanse kaas.

Zoete-aardappeltaartjes

Angelo giet magazine in boek
© Roos Mestdagh

40 minuten voor 4 taartjes

Ingrediënten

1 rol kant-en-klaar bladerdeeg

2 zoete aardappelen, schillen en in schijfjes snijden (± 1 cm dik)

1 halve rode ui, in ringen gesneden

50 gram feta, verkruimeld

peper en zout

olijfolie

6 takjes platte peterselie

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Snijd 4 gelijke stukken uit het bladerdeeg en leg op bakpapier in een ovenschaal.

Beleg het bladerdeeg met de zoete aardappel en de rode ui. Verkruimel de feta erover en kruid met peper en zout.

Besprenkel met een weinig olijfolie en zet 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Serveer met peterselie en eet warm of koud.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier