Ontroerend Goed: Herenhuis Lanceloot Blondeel

Bert Vanden Berghe

Met een eigenzinnige blik op de vaak vanzelfsprekende pareltjes van on(t)roerend erfgoed trekken fotograaf Pieter Clicteur en journalist Bert Vanden Berghe door West-Vlaanderen.

‘Uit kennis kracht, uit kunsten pracht’ prijkt op de gevel van het prachtige huis op de hoek van de Elf-Julistraat en de Koningin Elisabethlaan. De andere uitspraak ‘Kunst baart gunst’ laat er geen misverstand over bestaan: de ouders van Oscar Dumon waren bijzonder trots op zijn realisatie.

Het is misschien de moeilijkste maar ook mooiste opdracht als beginnende architect: een huis ontwerpen voor je ouders. Oscar pakte in 1909 uit met een zogeheten stadskasteeltje, geïnspireerd op de 17de-eeuwse barokarchitectuur. De neo-Brugse stijl was toen heel populair en bezat veel fantasiewerk. Het huis was op veel vlakken een eerbetoon: het kreeg ook de naam van Lanceloot Blondeel, een renaissancekunstenaar van wie het werk in het Groeningemuseum en enkele Brugse kerken te zien is.

De ouders van Oscar Dumon, die tuinbouwers waren, zagen hun grond later verkaveld en omgevormd worden tot de Elf-Julistraat. In diezelfde periode ging hun bloemenkwekerij overkop. Oscar verging het een pak beter. Hij ontwierp heel wat huizen aan onze kust, onder meer in Middelkerke. Het opvallendste bouwwerk is het befaamde Grand Hotel Belle Vue in het hart van De Haan, niet toevallig ook op een hoek. Oscar kende een succesvolle carrière. De derde en laatste spreuk op de gevel van het ouderlijk huis werd extra opgeblonken toen hij er later ging wonen: ‘Oost west, thuis best’.

Herenhuis Lanceloot Blondeel, Elf-Julistraat 43 in Brugge.